VORBA SARMIZEI: De unde vor fi bani în 2024

VORBA SARMIZEI: De unde vor fi bani în 2024

de F Raluca
0 comment
VORBA SARMIZEI

VORBA SARMIZEI: Am fost asigurați în nenumărate rânduri de către cei de la PSD că sunt și vor fi bani de pensii, de salarii, de investiții, fără să fie nevoie de creșterea taxelor și impozitelor. Ministrul PNL al Finanțelor s-a pronunțat public în acest sens, fără niciun echivoc, și a anunțat că fondurile necesare pentru anul 2024 au fost deja prinse în proiectul Bugetului Național.

Totuși, până de curând, ministrul liberal al Finanțelor avea o altă abordare, ba chiar ne-a dat de înțeles că trebuie să fim îngrijorați. În sfârșit, bine ar fi fost ca acesta să se fi manifestat constant cu luciditate și responsabilitate și să nu fi alimentat fobia impozitelor mărite ca unică soluție pentru majorările de pensii.

Putem spune că acum e clar? Se pare că da, având în vedere că social-democrații ne transmit că anul viitor nu vor crește taxe și impozite, în schimb se vor majora pensiile, potrivit noii legi, și etapizat se vor elimina și inechitățile salariale dintre diverse categorii de bugetari.

Însă nu putem să nu-i vedem pe cei care cobesc că Legea pensiilor ar fi nesustenabilă. La întrebarea: de unde se plătesc pensiile, Guvernul ne spune că se plătesc din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, alimentat de contribuțiile salariaților și din transferuri de la Bugetul Statului, ale cărui venituri suplimentare sunt asigurate de pe urma majorărilor de pensii și salarii astfel:

1) din creșterea consumului. 25% din banii primiți în plus de pensionari revin la buget sub formă de taxe și impozite, în urma consumului acestora. De exemplu, în 2024, impactul brut este de 10 miliarde de lei (atât se cheltuie în plus pentru indexarea de la 1 ianuarie și recalcularea din septembrie), dar impactul net, cel real este de 7,8 miliarde de lei pentru că diferența se întoarce la buget sub formă de taxe pe consum.

2) din creșterea salariului mediu, conform Comisiei Naționale de Prognoză: din această creștere se acoperă necesarul pentru majorările de pensii în 2024. Doar din această creștere naturală a salariilor din România, veniturile din contribuții la bugetul de pensii vor fi mai mari cu 10,87 miliarde lei. Impactul brut al celor două majorări de pensii este de 10 miliarde lei. Cum s-a stabilit această creștere a veniturilor din contribuții: salariul mediu brut crește în 2024 cu 632 de lei (de la 6.935 la 7.567 lei), deci 632 x 21,25% cota din Pilonul I x 6.745.000 salarii x 12 luni = 10,87 miliarde lei.

3) urmare a legii măsurilor fiscal-bugetare, pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea. Pentru anul 2024, aceste măsuri aduc un plus de 16 miliarde lei, iar impactul celor două majorări de pensii este de 10 miliarde lei brut, (când luăm în calcul veniturile generate de consumul pensionarilor). În 2025, creșterea de venituri din măsurile fiscal bugetare este de 20 de miliarde, iar impactul real suplimentar al creșterii pensiilor este de 25 de miliarde – rămâne o diferență de 5 mld. care se acoperă ușor din celelalte surse.

4) din fonduri europene. România are la dispoziție circa 80 de miliarde de euro fonduri europene (28,5 miliarde în PNRR, 2 miliarde în exercițiul financiar 2014-2020 și încă 49 miliarde în exercițiu financiar al UE 2021- 2027). Toți acești bani vin în România ca investiții, care generează taxe și impozite și locuri de muncă (pentru care se plătesc contribuții sociale și impozit pe venit).

5) urmare a schemelor de ajutor de stat, prin care Guvernul acordă facilități firmelor care fac investiții, au condiție crearea de locuri de muncă pentru care se plătesc contribuții și impozit, adică bani în plus la buget. Se adaugă la asta veniturile suplimentare din taxele aplicate asupra firmelor care derulează investițiile.

6) ca efect benefic al investițiilor publice. 65 de miliarde de lei în acest an, cu aproape 35% mai mult ca anul trecut. Toate aceste investiții vor genera în viitor noi activități economice, adică noi locuri de muncă și venituri suplimentare din taxe și impozite. Pentru anul 2024, Guvernul va menține un nivel ridicat al investițiilor de cel puțin 7% din PIB, care înseamnă dezvoltare și creșterea veniturilor din taxe și impozite.

7) alte surse care pot aduce bani în plus (surse potențiale): combaterea muncii la negru – de aici pot veni în plus 1,4 miliarde de lei la bugetul de pensii – și recuperarea din arieratele din economie – aici sunt peste 8 miliarde de lei datorii la bugetul de pensii.

            Acestea sunt explicațiile aduse de Guvernul Ciolacu și sună optimist, conform VORBA SARMIZEI.

Citește și: VORBA SARMIZEI: România a ajuns fruntașă în UE în privința absorbției fondurilor europene

Sursa foto: rptv.ro

You may also like

Lasă un comentariu

RPTV - Sursa ta de stiri de incredere.

Copyright © 2023 RPTV