Studiu de caz: Ce se întâmplă cu copiii care nu se înscriu la ora de religie I Cum este folosită materia pentru medii bune

Studiu de caz: Ce se întâmplă cu copiii care nu se înscriu la ora de religie I Cum este folosită materia pentru medii bune

de Valentina V
0 comment

Potrivit unei analize realizate de romania.europalibera.org, unii părinți consideră că școlile nu respectă cu adevărat alegerea lor de a nu-și înscrie copiii la religie. Ba chiar le pun bețe în roate. Elevii sunt nevoiți să rămână în școală, deși nu are cine să-i supravegheze. Unii profesori le dau de înțeles că nu e în regulă să evite ora de religie.

Andreea este mama unui copil care, în 2022, a intrat în clasa pregătitoare la o școală din București. E vorba de o unitate de învățământ foarte căutată din zona în care locuiește. La dorința familiei, pentru a putea discuta liber, fără teama de posibile repercusiuni la școală asupra copilului, am folosit în acest articol un nume schimbat.

Membrii familiei sunt ortodocși, dar nu sunt practicanți. Andreea și soțul ei au decis că nu își vor înscrie copilul la ora de religie.

„Dacă ar fi despre istoria religiilor și despre credință în general, nu aș avea nicio problemă, dar, văzând manuale la alți copii, am observat că totul se întâmplă foarte confesional și foarte dogmatic. Nu vreau acest lucru pentru copilul meu”, povestea Andreea în urmă cu un an, atunci când am stat de vorbă prima dată despre acest subiect.

Familia Andreei a luat o decizie similară cu a multor altor familii: datele obținute de Europa Liberă arată că, în acest an școlar și în cei patru de dinainte, aproximativ 10% dintre elevi nu au fost înscriși la ora de religie.

Opțiunea pentru ora de religie este influențată, printre altele, și de existența unor spații în care să stea copiii care nu vor să participe la curs, spun unii părinți.

Directorii școlilor atrag atenția la rândul lor că nu au suficient personal pentru supravegherea copiilor care nu vor să stea în clasă la ora dedicată unui cult religios.

Cu toate acestea, Ministerul Educației a introdus în noua lege a învățământului obligația de a rămâne în școală pentru elevii care nu frecventează religia.

În ceea ce o privește pe Andreea, decizia ei a mirat-o pe învățătoarea copilului: la prima ședință cu părinții din an, cadrul didactic părea să nu aibă habar de opțiunea mamei. Asta deși în fișa de înscriere nu bifase că dorește înscrierea la orele de religie. La întrebarea mamei dacă ora de religie ar putea fi pusă în orar la început sau sfârșit de program, pentru ca astfel copilul să vină mai târziu sau să plece mai devreme, i s-a răspuns că nu se poate. Singura variantă oferită: elevul să rămână în clasă în timpul religiei, fără a fi implicat în ce se predă.

Conform relatării Andreei, învățătoarea i-ar fi spus că românii sunt ortodocși și ar fi întrebat-o: „Dacă renunțăm la religie în școală, atunci unde o sa ajungem cu această țară?”

Cum Andreea a insistat că nu vrea să-și lase copilul în clasă în timpul orei respective, învățătoarea a acceptat până la urmă compromisul ca mama să meargă la școală și să stea în curte sau în parc cu copilul în timpul orei de religie.

Pentru continuarea analizei realizate de Romania Libera, click aici.

Sursa foto: basilica.ro

You may also like

Lasă un comentariu

RPTV - Sursa ta de stiri de incredere.

Copyright © 2023 RPTV