Liberalul Valentin Făgărășian, la a- VI-a ediție „Parlamentar pentru o zi”: Tot mai mulți tineri sunt interesați de Legislativ!

Liberalul Valentin Făgărășian, la a- VI-a ediție „Parlamentar pentru o zi”: Tot mai mulți tineri sunt interesați de Legislativ!

de Valentina V
0 comment

Deputatul PNL Diaspora, Valentin Făgărăşian a organizat pentru a șasea oară ediția „Parlamentar pentru o zi” sesiune la care au participat tineri de diferite vârste, elevi sau studenți, curioși să afle ce înseamnă să fii parlamentar, care sunt atribuțiile Parlamentului, cum se lucrează la un proiect legislativ și care este parcursul de la idee, la lege adoptată.

Participanții au fost încântați să vadă clădirea Parlamentului, să întâlnească pe holuri deputați și senatori pe care îi știau de la televizor sau de pe rețelele de socializare.

Gazda evenimentului, liberalul Făgărășian, a fost încântat să vadă că de la sesiune, la sesiune, tot mai mulți tineri aplică și participă la evenimentul gândit de el și mărturisește că are o mare satisfacție să contribuie la informarea tinerilor în legatură cu atribuțiile Legislativului dar mai ales să ofere o astfel de experiență celor care studiază și sunt în punctul alegerii unei cariere.

Parlamentar pentru o zi se organizează de două ori pe an, în cele două sesiuni parlamentare. Am început proiectul în urmă cu trei ani, iar după șase ediții, am întâlnit peste 900 de tineri, am vorbit cu ei, le-am ascultat ideile și am răspuns la întrebările lor. Țin legătura cu mulți dintre ei și îi implic atât cât pot în realizarea proiectelor legislative. Unele proiecte pe care le-am depus au fost realizate în urma acestor întruniri. Tinerii noștri sunt talentați iar eu îi încurajez și le ofer contextul să se implice. Aceștia se simt bine să fie parte a deciziei. Le plac dezbaterile și mie îmi place să lucrez cu ei. Le spun să se implice la maximum (…), nu există nu pot, există nu vreau. Trebuie să pună umărul la treabă dacă vor să schimbe ceva. Instituțiile statului au nevoie de juriști, avocați, toți suntem utili societații”, a spus deputatul Valentin Făgărășian.

În prima parte a evenimentului, tinerii au avut posibilitatea să discute cu invitații organizatorului Valentin Făgărășian, doamna Nicoleta Pauliuc, senator al PNL și președinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, domnul Mihai Pasca, Secretar de Stat în Ministerul Justiției, domnul Gabriel Manu, doctor în drept, avocat, membru al Baroului București și cadru didactic al Facultății de Drept a Universității Ecologice din București, precum și prof. dr. univ. Lucian Catrina. Aceștia le-au vorbit tinerilor despre procesul legislativ iar tinerii i-au chestionat în legătură cu siguranța în școli, problematica drogurilor, internshipul, armata obligatorie, cyber- security, numărul femeilor din Parlament, drepturile persoanelor cu dizabilități și bursele de studiu.

Nicoleta Pauliuc, senator al PNL și Valentin Făgărășian, deputat PNL

Nicoleta Pauliuc, senator al PNL și președinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională le- a vorbit tinerilor despre existența Planului Național de luptă împotriva Cancerului, despre sănătatea mintală și fizică a următoarelor generații și despre digitalizare. Nicoleta Pauliuc subliniat riscurile consumului exagerat de conținut de pe rețelele de socializare, abordând subiecte actuale ca depresia și consumul de energizante, care asociat cu tutunul și alcoolul face rău în organism. În final aceasta i-a sfătuit să vadă în părinții lor niște parteneri dacă vor ca visele lor să se implinească. Pauliuc a facut un apel către tineri să fie mândri că sunt români și să aibă curajul să îndraznească orice, să greșească și să învețe din propriile greșeli.

Mihai Pasca, Secretar de Stat în Ministerul Justiției

Mihai Pasca, Secretar de Stat în Ministerul Justiției, le-a spus participanților că nu este suficient să fii tânăr, că trebuie să ai competențe, să fii bun în ceea ce faci pentru a reuși. El a transmis că tinerii de astăzi au toate ușile deschise și că prima condiție este să își dorească să se implice, să fie într-un loc. El a subliniat că Parlamentul este instituția fundamentală a democrației și că participanții din sală pot fi următoarea generație de lideri. El i-a asigurat că în fiecare dintre aceștia există resurse pentru a ajunge să lucreze în Parlamentul României.

Profesorul Gabriel Manu, doctor în Drept, a subliniat importanța cunoașterii și înțelegerii procesului legislativ și consideră că interacțiunea între generații este elementară. Acesta a spus că evenimentul este o oportunitate pentru tinerii care își văd viitorul în serviciul public, activitate care este privită ca una nobilă, pentru că și-ar dedica o parte din viață în acest sens.

Ultima parte a evenimentului a fost dedicată dezbaterilor și creării unor proiecte legislative, ceea ce i-a energizat pe tineri și chiar au muncit serios la redactarea propriilor idei.

You may also like

Lasă un comentariu

RPTV - Sursa ta de stiri de incredere.

Copyright © 2023 RPTV