Connect with us

Actualitate

VRANCEA: mită electorală, loc de casă pentru un vot

Published

on

Primarul comunei vrâncene Slobozia Bradului, Iulian Dumitru (PSD), le promite pe Facebook sătenilor, locuri de casă în schimbul votului pentru PSD. Într-o postare live de pe contul său, edilul spune că oamenii trebuie să iasă duminică la vot, să voteze PSD.

În clipul postat, Iulian Dumitru le arată terenul unde vor avea loc de casă, iar unuia dintre săteni îi promite că va avea și el dacă aduce 25 de oameni la vot, duminică. Contactat de reporteri, primarul a recunoscut că a promis locuri de casă în schimbul votului pentru PSD dar spune că „a fost o scăpare regretabilă”. Codul penal interzice, la articolul 386, sub sancțiunea închisorii, mita electorală: (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Intră poliția

Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea s-a autosesizat în cazul primarului comunei Slobozia Bradului, Iulian Dumitru (PSD), și a demarat cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de mită electorală, scrie Realitatea de Vrancea. Iulian Dumitru a transmis pe Facebook, în direct, un filmuleț în care spune că le oferă loturi de casă localnicilor dacă votează la alegerile prezidențiale cu Viorica Dăncilă. Primarul a filmat momentul în care se descarcă tuburi pentru realizarea de podețe, spunând, în același timp, că la fiecare loc de casă va face și podeț. Mai mult, în filmuleț se aude cum edilul PSD îi spune unui localnic că, dacă mai aduce 25 de persoane duminică, la vot, atunci va primi și el un loc de casă. În cazul mitei electorale, legea prevede și pedepse cu închisoarea.

Cazul de la Slobozia Bradului a provocat reacții din partea competitorilor politici. Președintele PNL Vrancea, Cătălin Toma, a anunțat că va sesiza DNA în acest caz. ”Săptămâna trecută am cerut să se sesizeze organele abilitate în cazul vizitei electorale din Spitalul Județean. Încălcarea legii a rămâne practică pentru PSD. În plină campanie electorală primarul din Slobozia Bradului promite case contra voturi. Oare asta este strategia lui Oprișan? Bună dimineața, DNA!”, a scris senatorul PNL Cătălin Toma, pe Facebook.

Copyright © 2019 AT Video Creations