Connect with us

Actualitate

Vorba Sarmizei

Published

on

Să le reamintim că Parlamentul există!

Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate a OUG privind starea de alertă, fapt ce a fost puțin comentat în spatiul public. Până la urmă, s-a subliniat încă o dată că rolul Parlamentului în statul român nu poate fi ignorant.

Încercarea de a denigra Parlamentul de către Președintele României și Guvern, pentru că mojoritatea este deținută de PSD, reprezintă un act de lipsă de respect la adresa poporului român. Că ne place sau nu, acolo își desfășoară activitatea oamenii pe care noi i-am ales. Sigur că aceastăactivitate poate fi contestată sau nu, laudată sau nu, dar poporul român a făcut o alegere, iar noi toți trebuie să o respectăm!

Avocatul poporului a atacat la CCR două articole din OUG 21/2004 privind starea de alertă:

Art. 2, lit. f, care se referea la definiția stării de alertă. 

f) starea de alerta – se declara potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă;

și

Art. 4 care se referă la măsurile ce pot fi luate pe durata stării de alertă:

(1) Pe durata situaţiilor de urgenţă sau a stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă se întreprind, în condiţiile legii, după caz, acţiuni şi măsuri pentru:

  a) avertizarea populaţiei, instituţiilor şi agenţilor economici din zonele de pericol;

  b) declararea stării de alertă în cazul iminenţei ameninţării sau producerii situaţiei de urgenţă;

  c) punerea în aplicare a măsurilor de prevenire şi de protecţie specifice tipurilor de risc şi, după caz, hotărârea evacuării din zona afectată sau parţial afectată;

  d) intervenţia operativă cu forțe şi mijloace special constituite, în funcţie de situaţie, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative;

  e) acordarea de ajutoare de urgenţă;

  f) instituirea regimului stării de urgenţă, în condiţiile prevăzute de art. 93 din Constituţia României, republicată;

  g) solicitarea sau acordarea de asistenţă internaţională;

  h) acordarea de despăgubiri persoanelor juridice şi fizice;

  i) alte măsuri prevăzute de lege. 

  (2) Pe timpul stării de alertă se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră.

CCR a respins obiecțiile Avocatului poporului referitoare la primul articol (art. 2 lit. f), dar le-a admis pe cele privind Art. 4, spunând că măsurile care pot fi luate în baza OUG 21 pentru starea de alertă sunt constituționale doar dacă nu îngrădesc drepturi și libertăți cetățenești. 

CCR motivează că o astfel de reglementare care restrânge drepturi și libertăți fundamentale nu poate fi luată decât prin LEGE votată de Parlament: “O reglementare cu un atare obiect nu poate fi decât o lege, ca act formal al Parlamentului.” (comunicat CCR).

CCR ne spune practic că restrângerea drepturilor și libertăților nu se poate face prin Ordonanță de urgență. Acest lucru este interzis de art. 115, alin. (6) din Constituție:

(6) Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

Prin urmare, Guvernul poate institui starea de alertă pe baza OUG 21/2004, dar dacă intenționează să restrângă drepturi și libertăți fundamentale, atunci trebuie să ceară Parlamentului să adopte o lege în acest sens, așa cum până la urmă s-a procedat.

Practic CCR reafirmă rolul suveran al Parlamentului ca organ reprezentativ suprem în România. Doar Parlamentul poate restrânge drepturi și libertăți, Guvernul fiind obligat astfel să recunoască supremația Parlamentului și să nu mai dispună, restrângeri de drepturi după bunul plac al Președintelui României, al Primului Ministru sau al Ministrului de Interne, oricine ar fi ei.

​Până la urmă, cu sau fără coronavirus, avem o democrație și un popor de respectat.2

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Copyright © 2019 AT Video Creations