Tema principală a zilei este prețul carburanților. Se discută de ceva vreme în Coaliție, pe toate posturile de televiziune, se scriu articole în toate publicațiile de specialitate despre ce și cum ar trebui făcut să ne scadă prețul la combustibil în România. PSD a pus pe masa premierului Ciucă o serie de soluții ce par a fi agreate de partidele aflate la guvernare. Tensiuni sau pur și simplu certuri în Coaliție, pe noi nu ne interesează. Ne interesează însă cât vom plăti la pompă. Așadar, așteptăm ca soluțiile propuse să fie puse în practică. Nu de alta, dar o serie de țări din UE s-au mișcat mai repede decât noi. Dacă privim însă partea plină a paharului, putem spune că am învățat sau că învățam din greșelile altora. Asta pentru că în unele țări soluțiile guvernelor au funcționat, în altele, nu.
Până acum, în statele care au compensat prețurile sau au redus taxele pe carburanți, a existat o perioadă scurtă, 2-3 săptămâni, în care prețurile la pompă au fost mai mici, după care s-a revenit la nivelul existent înainte de aplicarea măsurii.
Spania: a introdus o măsură similară cu cea agreată de premierul Ciucă în România, respectiv împărțirea sarcinii scăderii cu 20 de cenți a prețurilor între stat și comercianți. Statul acoperă 15 cenți, iar comercianții 5 cenți. Măsura se aplică până la 30 iunie. Prețurile au continuat să crească oprindu-se la un nivel de 2,12 euro/litru care se menține de circa două săptămâni.
Bulgaria: este o altă țară care a optat, ca și premierul Ciucă, la subvenționarea prețului pe carburanți. Pe 18 mai 2022, Guvernul a stabilit o subvenție de 0,25 Leva/litru, care se acordă până la finalul anului. Cu toate acestea prețurile la carburanți au continuat să crească în această țară.
Franța: a luat decizia de subvenționare a prețului la carburanți cu 15 cenți/litru, începând din 25 martie. Prețul s-a menținut la un nivel mai scăzut până pe 10 aprilie, după care a început să crească, acum fiind la un nivel mult mai ridicat decât era la reducerea accizei.
Germania: după ce a redus taxele pe carburanți, prețurile nu au scăzut la pompă, iar acum Guvernul vrea să acorde puteri sporite Autorității pentru Concurență pentru a interveni în piață.
Marea Britanie: reducerea taxei pe carburanți nu a fost transferată în prețul final de la pompă. Drept urmare, autoritatea privind concurența din UK a deschis o investigație pe piața de carburanți.
Suedia: a scăzut acciza începând cu 24 martie, iar prețurile au fost mai scăzute până pe 15 mai, când prețul a crescut constant până în prezent, ajungând să fie cel mai mare din UE.
Italia: a scăzut acciza, iar timp de 3 săptămâni prețul a fost un pic mai mic la pompă, însă în prezent prețul este mai ridicat decât cel care era în momentul scăderii accizei.
Polonia: are acciza la carburanți mai mică decât în România și a redus TVA pe carburanți de la 23% la 8% încă din luna februarie 2022. Cu toate acestea, prețurile la pompă din Polonia sunt comparabile cu cele din România, deși puterea de cumpărare din cele două țări e foarte apropiată (prețuri la pompă pentru Benzina 95 Polonia: 8.456 lei/litru; România: 8.636 lei/litru).
Acum înțelegem de ce PSD susține că astfel de compensări și/sau reduceri de TVA sau accize nu își ating scopul, dacă nu se intervine și cu o plafonare a prețurilor care să oblige operatorii să transfere beneficiul acordat de stat în prețul plătit de consumatorul final.
State care au plafonat prețurile:
Serbia: a redus accizele pe carburanți cu 20%, dar concomitent a pus și un plafon la 1,73 euro/litru.
Croația: a introdus încă din octombrie 2021 un sistem de plafonare a prețurilor care se actualizează lunar, în funcție de creșterea reală a costurilor operatorilor. Pe 21 iunie noile plafoane au fost stabilite la 1,79 euro/litru la benzină și 1,74 euro/litru la motorină.
Slovenia: a introdus un plafon de 1,56 euro la benzină și 1,66 euro la motorină.
Ungaria: a introdus un plafon unic de 1,2 euro (480 forinți) pe litru. Ulterior a limitat această măsură doar pentru mașinile înmatriculate în Ungaria pentru a combate turismul pentru carburanți.
Urmează România.
Sursa foto: stiripesurse.ro