Connect with us

Actualitate

Vorba Sarmizei: Nemajorarea alocațiilor subliniază incompetența și minciuna Guvernului

Published

on

SARMIZA

Declarațiile din ultima perioadă legate de neputința majorării alocațiilor, îi fac pe cei de la PNL să pară cu adevărat mincinoși în fața românilor. Că nu există bani pentru asta, poate că unii pot înțelege, dar cu promisiunile din campania electorală și cu declarațiile existenței sau inexistenței sumelor din buget pentru aceste majorări, PNL cade din nou în derizoiu.

După ce dl Cîțu și dl Orban au promis înainte de alegeri că vor eșalona în 5 tranșe dublarea alocațiilor adoptată de PSD, acum anunță că vor anula două dintre acestea. Spun că nu au 2,1 miliarde de lei pentru copii, dar alocă prin PNRR 2,9 miliarde de lei pentru unul din sponsorii de partid.

Practic, tradusă, această chestiune stă cam așa:  premierul Florin Cîțu și președintele liberal Ludovic Orban fură peste 500 de lei din buzunarul fiecărui copil între 2 și 18 ani și peste 1.000 de lei de la cei sub doi ani sau cu handicap. Pentru a doua jumătate a acestui an, Florin Cîțu fură 700 de milioane de lei, iar pentru prima jumătate a anului viitor mai fură încă 1,4 miliarde de lei. În total, Guvernul fură 2,1 miliarde de lei de la copii.

Până în prezent, majoritatea PNL-USR-UDMR din Senat a adoptat, cu amendamente, Legea de aprobare a OUG 123/2020 prin care Guvernul Orban (cu Cîțu ministru al Finanțelor) a eșalonat dublarea alocațiilor. Prin modificările făcute, Coaliția de guvernare a anulat acordarea tranșelor 3 și 4 din calendarul propus inițial. Mai exact, nu se mai acordă tranșele de majorare prevăzute pentru 1 iulie 2021 și pentru 1 ianuarie 2022, cu promisiunea că toate tranșele rămase neacordate (3, 4 și 5) se vor aplica de la 1 iulie 2022. Proiectul aprobat deja de Senat se află în dezbatere la comisia de Muncă din Camera Deputaților.

Argumentele pentru nemajorare sunt aceleași pe care le-am auzit și cu privire la alte proiecte ale Coaliției – incompetența e transformată în  „Nu sunt bani”.

Ministrul Raluca Turcan tocmai a confirmat că Guvernul Cîțu nu a prevăzut în Buget banii pentru a doua tranșă de majorare a alocațiilor prevăzută în acest an de la 1 iulie. Acest lucru arată premeditarea acestui furt din buzunarul copiilor încă de la finalul anului trecut (când s-a modificat calendarul celor 5 tranșe în Senat).

Tot ministrul Raluca Turcan se încurcă și în cifre atunci când susține că efortul bugetar din acest an ar fi de 2 miliarde lei. Acesta este efortul pentru tot intervalul până la 1 iulie 2022. Pentru bugetul din acest an, efortul este 700 milioane lei, adică doar un sfert din suma alocată prin PNRR sponsorului PNL.

 Aflăm că PSD va depune săptămâna aceasta în Parlament un proiect de lege care să oblige Guvernul să majoreze imediat alocațiile la nivelul adoptat în 2020, respectiv de la 214 lei la 300 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și de la 427 lei la 600 lei pentru copii sub 2 ani sau pentru cei cu dizabilități.

Copyright © 2019 AT Video Creations