Vorba Sarmizei: Despre dobânzile și situația financiară a țării

  Suntem asigurați că România se redresează financiar, încet, dar sigur, cu actualul ministru al Finanțelor, după dezmățul iresponsabil din anii precedenți. Datele vorbesc de la sine, în pofida spectacolului public, adesea jenant, care încearcă să ascundă realitatea după perdele de fum.

  În 2020 și 2021 datoria României a crescut cu 50%! Anul trecut dobânzile s-au dublat, când nu aveam nici inflație și nici război la granițe, iar creșterea galopantă a dobânzilor a avut loc în perioada ianuarie-noiembrie 2021, când au ajuns de la 2,54% la 5,43% – creștere cu 116%.

  În prezent dobânzile sunt stabilizate. În ultimele două luni au fost chiar ușor sub nivelul din 24 noiembrie 2021 (5,36% vs 5,43%).

  Rămâne întrebarea: unde s-au dus banii din împrumuturi în 2020? Din 100 lei împrumutați, 68 lei au mers pentru finanțarea deficitului bugetar, care a explodat, și 32 lei pentru  refinanțarea datoriei din urmă. Una din destinațiile acestor bani a fost de a achita în grabă 400 de milioane de euro sponsorului de partid al PNL, în urma unui proces care acum trebuie să se rejudece. E nevoie de o observație: în noiembrie 2021, la plecarea guvernului Cîțu, deficitul public lăsat (4,7% din PIB) nu includea banii de pensiile și salariile personalului din sănătate, aferente lunilor noiembrie și decembrie 2021.

  Urmează întrebarea firească: unde vor merge banii ce vor fi împrumutați în 2022? Din 100 lei împrumutați, 53 lei la finanțarea deficitului bugetar și 47 lei la refinanțarea datoriei, care a crescut accelerat și consistent în ultimii doi ani. E important de subliniat că Bugetul anului 2022 are cea mai mare sumă pentru investiții, plus alocări consistente pentru sprijinul populației (energie și gaze) și economie, combaterea pandemiei, susținerea IMM-urilor.

  Iată câteva date importante:

  • în perioada 2017-2019, pentru a se produce 1 leu s-au împrumutat 34 de bani: eficiență supraunitară de 3;
  • în 2020 si 2021, pentru a se produce 1 leu s-au împrumutat  1 leu si 40 de bani: eficiență subunitară de 0,7;
  • în 2022, pentru a se produce 1 leu, Guvernul se va împrumuta 60 de bani: eficiență supraunitară de 1,7;
  • datoria publică în 2022 scade la 48,8% din PIB față de un estimat de 52% în legea plafoanelor pe 2021;

  Bugetul anului 2022 a fost aprobat înainte de începutul anului, ceea ce a adus stabilitate și predictibilitate pentru piețe și investitori. Necesarul de finanțare, pe anul 2022, este publicat și vizibil nu doar pentru piața financiară ci pentru oricine, ceea ce determină un grad sporit de încredere.

  L-am auzit cu toții pe Președintele PNL susținând că e foarte grav dacă ministrul Finanțelor spune că „nu există riscul unui acord cu FMI sau al unei recesiuni” și că așa ceva nu ar trebui rostit de cel care conduce Finanțele, pentru că ar da un semnal negativ în piață. Cîțu minte când spune că el nu a spus niciodată așa ceva când era ministru.

  Exemple:

  Declaratii despre FMI:

  • Premierul Cîțu, februarie 2021: „Nu, niciodată nu vom contacta FMI. Şi vă spun: anul trecut am reuşit să finanţăm – şi a fost o premieră – un deficit de 9,8% din PIB fără nicio instituţie internaţională.”
  • Ministrul Finanțelor Cîțu, 9 noiembrie 2020: „Exclud varianta unui acord cu FMI. Am arătat în acest an că dacă ai câștigat încrederea piețelor și investitorilor, poți să finanțezi un deficit mare, fără să ai nevoie de instituții financiare internaționale.”

  Declarații despre recesiune:

  • Președinte PNL Cîțu, 18 ianuarie 2020, întrebat dacă există riscul ca România să intre în recesiune: „Depinde de șocuri. Dacă inflația accelerează rapid și dobânzile cresc rapid, se poate acest lucru.”
  • Premierul Cîțu: „Economia României a avut o contracţie de -3,9 şi o creștere economică de circa 3% în trimestrul IV, una dintre singurele ţări din UE care a evitat recesiunea tehnică.”
  • Ministrul Finanțelor Cîțu, 9 noiembrie 2020: „Suntem țara care evită recesiunea tehnică. Așa cum am spus, nu știu dacă există o altă țară în Uniunea Europeană care evită recesiunea tehnică.”

  Sursa foto: gandul.ro

  Articole Similare

  Summer Well 2022 începe vineri, la Domeniul Ştirbey din Buftea

  Trupe renumite – precum Arctic Monkeys, Nothing but Thieves,...

  Primarul Sectorului 6 ironizează proiectul trenului metropolitan, inițiat de Nicușor Dan

  Proiectul Trenului Metropolitan Bucureşti-Ilfov, inițiat de primarul general al...

  Rusia a pierdut 8 avioane de luptă în urma exploziei din Crimeea

  Cel puțin cinci avioane de luptă-bombardament Su-24 Fencer și...

  Alte două nave cu cereale au plecat din Ucraina

  Un transport de cereale ucrainene urmează să fie încărcat...
  spot_img

  LASĂ UN RĂSPUNS

  TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
  TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI