Connect with us

Actualitate

Vorba Sarmizei: Despre cum bugetul anului 2022 susține mediul de afaceri

Published

on

SARMIZA

Există multe interese ca Bugetul să nu fie adoptat în acest an, din partea celor care fac speculații pe evoluția cursului valutar (care ar crește dacă s-ar întârzia bugetul). De aceea, se invocă tot felul de pretexte pentru blocarea bugetului. Nivelul investițiilor invocat de Florin Cîțu este un astfel de pretext. Dar, el nu prea are dreptul să comenteze acest aspect având în vedere că guvernul său a realizat cu 20% mai puține investiții decât cele prevăzute pentru 2022.

Proiectele de investiții care se pot face în mod real, cel puțin așa susțin social-democrații, în 2022 sunt în valoare de 6,71% din PIB, respectiv 88,8 miliarde lei. Dacă vor fi accelerate și alte proiecte în prima parte a anului, atunci cu certitudine se va asigura finanțarea suplimentară la prima rectificare bugetară. Însă ideea principală este să se aloce doar pentru ceea ce se face, nu doar de dragul de a aloca pentru a da bine pe hârtie.

Florin Cîțu își propunea anul trecut investiții de 5,9 % din PIB (mai mic cu 13% față de cât s-a alocat acum), din care a investit efectiv doar 55,9 miliarde lei (mai puțin cu -5,5% decât s-a alocat și cu -20% față decât s-a prevăzut pentru 2022). De subliniat că resursele alocate investițiilor, 88.4 mld lei în 2022  sunt DUBLE față de 43.7 mld lei, în 2019

Pentru stimularea mediului de afaceri, Guvernul lasă în piață 61 de miliarde de lei Adică mai mult cu 6 miliarde de lei față de anul 2021, urmarea stimulilor fiscali bugetari: scutiri, deduceri și facilități fiscale, cote reduse de impozitare, reguli diferențiate de calcul al impozitelor, taxelor și contribuțiilor stabilite în scopul acordării unui tratament preferențial unei categorii de contribuabili, precum și orice alte reglementări fiscale de natură să reducă încasările bugetare.

Garanțiile guvernamentale acordate companiilor sunt de până 100%, prin FNGCIMM, FGCR, pentru creșterea capacității de producție, reconversia de la intermediere la producție, finanțarea investițiilor, companiilor care își localizează producția în mediul rural și urban-mic și pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor.

Deducerea va fi de până la 80% din costurile necesare pentru invenții, inclusiv acoperirea cheltuielilor cu înregistrarea și protejarea invențiilor cu obligația implementării efective în România.

Va exista și o schemă de ajutor de stat pentru susținerea înființării de start-up-uri cu componentă digitală în fiecare judeţ, prin acordarea unui grant de 50.000 de euro/start-up.

Dar, pentru toate astea, este necesară includerea obligatorie a componentei de educaţie, training şi mentorat, cu asigurarea unui loc în makerspace, incubator de afaceri sau accelerator local.

Copyright © 2019 AT Video Creations