Connect with us

Actualitate

Vorba Sarmizei: Cum au îndeplinit miniștrii condiționalitățile din PNRR

Published

on

SARMIZA

Planul Național de Redresare și Reziliență a dat mari bătăi de cap politicienilor români, dar mai ales a adus multă îngrijorare în rândul populației, din cauza lipsei datelor privind fie condițiile pentru a primi banii de la UE, fie pentru sumele ce trebuie înapoiate, în cazul în care banii totuși vin, dar nu sunt folosiți corect, ceea ce duce la înapoierea lor, cu costuri suplimentare, firește. Din cauza lipsei de transparență a fostului ministru USR, Cristian Ghinea, toate scenariile posibile și imposibile au fost dezbătute în spațiul public.  

Iată însă că aflăm cum condiționalitățile din Planul Național de Redresare și Reziliență, care trebuiau realizate până la finalul anului 2021, au fost îndeplinite. Astfel, miniștrii PSD s-au achitat de obligațiile pe care le aveau pentru a permite absorbția fondurilor europene din componența PNRR.

1)    Ministerul Finanțelor: au fost înrolate peste 500.000 de case de marcat, adică 80% din totalul celor 600.000 asumat prin PNRR. Ținta prevăzută până la finalul anului 2021 era de 150.000 de case de marcat.

2)    Ministerul Finanțelor: a fost aprobată ordonanța de urgență care stabilește cadrul legal pentru înrolarea contribuabililor persoane juridice în Spațiul Privat Virtual (Monitorul Oficial nr.832/31.08.2021)

3)    Ministerul Sănătății: a fost adoptat Ordinul de ministru privind Manualul Centrelor Comunitare Integrate care conține criteriile de prioritizare și lista celor 200 de localități eligibile și a celor 100 de localități în rezervă.

4)    Ministerul Muncii: a fost adoptat de Guvern Memorandumul care conține planul de acțiune pentru asigurarea asistenței tehnice pentru implementarea reformei sistemelor de pensii și calendarul privind semnarea acordului de servicii de consultanță rambursabilă cu Banca Mondială.

5)    Ministerul Muncii: a fost aprobat Ordinul comun al ministrului Muncii și ministrului Finanțelor, prin care se instituie un comitet de monitorizare însărcinat cu revizuirea, cu sprijinul a furnizorului de asistență tehnică, a sistemului de pensii și a intervențiilor la nivel de politici în sistemul de pensii, pe baza unui acord ce va fi încheiat cu Banca Mondială.

6)    Ministerul Transporturilor: adoptarea Strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025 și aplicarea programului de acțiune.

7)   Ministerul Transporturilor: intrarea în vigoare a Legii nr. 50/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr. 55/2016 privind reorganizarea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – S.A. (CNAIR) și înființarea Companiei Naționale de Investiții Rutiere – S.A. (CNIR).

Mecanism de redresare și reziliență (MRR) este pilonul principal al #NextGenerationEU și are alocat un buget total de 672,5 miliarde euro, României revenindu-i suma de 29,2 miliarde de euro, conform site-ului Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Copyright © 2019 AT Video Creations