Vorba Sarmizei: Coaliția trebuie să ia decizia pentru pensii și salarii înainte de a se face proiectul de buget

  Solicitările președintelui Klaus Iohannis și ale premierul Nicolae Ciucă de a exista o proiecție bugetară înainte de a se lua decizia privind pensiile și salariul minim sunt un fel de a pune carul înaintea boilor. Este o problemă de logică să soliciți o proiecție bugetară înainte de a stabili politicile publice pe care vrei să le bugetezi în anul următor. De regulă, se procedează invers: se iau deciziile politice fundamentate pe baza unor estimări economice, iar apoi se construiește bugetul. E cazul ca decizia privind majorarea pensiilor și a salariului minim să fie luată la următoarea ședință a Coaliției.

  PSD a prezentat deja analiza economică, impactul bugetar și sursele de finanțare pentru propunerile sale, pe baza evoluțiilor economice de până acum și a estimărilor pentru perioada următoare. Comunicatorii PSD spun că există toate datele pentru luarea deciziei politice.

  Așadar, Coaliția ar trebui să se pronunțe cât mai repede pentru a permite construcția bugetului și pentru a oferi predictibilitate cetățenilor și mediului de afaceri.

  Am fost deja informați de unde vin sursele suplimentare pentru susținerea creșterii pensiilor cu 10%:

  1. Creșterea gradului de colectare a contribuțiilor sociale în urma incriminării patronilor evazioniști care rețineau aceste obligații din salariile angajaților, dar nu le mai virau la bugetul de stat.

  2. Creșterea veniturilor din contribuții la bugetul de pensii în urma măsurilor fiscale realizate de Guvern la 1 iulie.

  3. Creșterea veniturilor din contribuții în urma măsurii de creștere a salariului minim și a celorlalte salarii care vor fi majorate ca efect al acestei măsuri.

  4. Creșterea veniturilor din contribuții sociale ca urmare a creșterii numărului de locuri de muncă în urma măsurii ca IMM-urile să aibă cel puțin un angajat cu normă întreagă.

  5. Creșterea veniturilor din contribuții ca urmare a înființării de noi locuri prin schemele de ajutor de stat pentru companii și prin investițiile publice.

  Iată și argumentele prezentate de Coaliție pentru creșterea salariului minim:

  1) Majorarea salariului minim este necesară pentru creșterea salariilor în mediul privat, unde nivelul de salarizare a rămas cu mult în urma inflației.

  2) Creșterea salariilor este necesară pentru menținerea puterii de cumpărare care să susțină oferta IMM-urilor. Dacă oamenii nu mai au bani, nu mai are cine să cumpere produsele și serviciile IMM-urilor și se intră într-un cerc vicios atât pentru salariați, cât și pentru firme.

  3) Creșterea salariului minim de la 1 ianuarie e necesară pentru menținerea în țară a forței de muncă a IMM-urilor, în condițiile în care alte state UE cresc nivelul de salarizare pe fondul inflației (Germania a decis deja creșterea salariului minim!). Dacă se întârzie această măsură, IMM-urile își vor pierde forța de muncă.

  4) Guvernul oferă sprijin IMM-urilor pentru plata facturilor. Deci prețurile la energie nu justifică amânarea aplicării acestei măsuri.

  Nu e nevoie deci să se aștepte până pe 20 octombrie, pentru a lua o decizie. Pensionarii, salariații și mediul de afaceri au nevoie de certitudini și predictibilitate în acest context economic dificil. Coaliția poate lua aceste decizii la prima întâlnire a liderilor. PSD poate prezenta calculele, impactul și sursele de finanțare. Perspectiva bugetară pe care o cere premierul este dată deja de Comisia de Prognoză care estimează o creștere a PIB în 2023 cu 147 miliarde de lei, ceea ce implică venituri suplimentare la buget de 44 miliarde de lei. O împărțire egală între dezvoltare și social înseamnă +22 miliarde lei la investiții și +22 miliarde lei la creșterea veniturilor populației, ceea ce e dublu față de necesarul de 11 miliarde pentru creșterea pensiilor.

  Sursa foto: stiripesurse.ro

  Articole Similare

  spot_img

  LASĂ UN RĂSPUNS

  TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
  TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI