Connect with us

Actualitate

Vorba Sarmizei

Published

on

Lovitura dată României – nzarea celor mai profitabile companii de stat

După împovărarea țării sub împrumuturi uriașede 30 de miliarde de euro într-un an, Guvernul Cîțu vrea să vândă pe nimic cele mai valoroase companii care au mai rămas statului român. Sunt voci importante din spațiul public, care denunță această politică anti-națională din care statul român nu are absolut nimic de câștigat. În contextul pandemiei, vânzarea acestor companii se va face la prețuri derizorii. Pe termen lung, autoritățile din România își vor pierde orice pârghie de control în domenii economice critice cu mare impact social (energie, bănci etc.).

Din pacate, deja a intrat în circuitul de avizate proiectul care vizează abrogarea legii prin care Parlamentul, la inițiativa PSD, a decis ca timp de doi ani să fie suspendate orice tranzacții cu activele statului pentru că ar fi vândute pe nimic, dată fiind actuala criză globală provocată de pandemie.

În 2019,  primele 5 companii strategice ale statului aveau un profit consistent de 3,75 miliarde lei, (circa 770 de milioane de euro) și asigurau locuri de muncă pentru 17 500 salariați: Hidroelectrica – profit 1,4 mld lei; Romgaz – profit 1,1 mld lei; Transgaz – profit 0,35 mld lei; Nuclearelectrica – profit 0,54 mld lei; Aeroporturi București  – profit 0,36 mld lei. Dacă se adaugă și CEC-ul, totalul profiturilor se ridică la 4,15 miliarde de lei, în 2019! 

De remarcat faptul că obiectivul Guvernului Cîțu este să vândă companiile profitabile, nu să le capitalizeze pe cele cu dificultăți. Dacă ar fi urmărit într-adevăr capitalizarea companiilor de stat cu probleme, ar fi existat o reglementare  doar pentru  acestea, nu pentru toate companiile în general, așa cum propune proiectul de lege al Guvernului. De altfel, chiar declarațiile Premierului Cîțu arată că intenția sa este de a vinde companiile profitabile, așa cum a scris și în programul de guvernare, nicidecum de a capitalizasocietățile cu probleme. 

România așadar este departe de a se compara cu alte state europene precum Germania, Polonia, Ungaria, cu o politică economică inteligentă careîși protejează companiile strategice de privatizări/preluări în această perioadă de crize și incertitudini provocate de pandemie. 

Asistăm cum, încet, dar sigur, nu mai rămânem cu nimic din ce e al nostru. Guvernul actual vinde tot, „pas cu pas”, iar generațiileviitoare vor avea autentic românesc doar împrumuturile cu care ne-au pricopsit guvernanții de azi…și nici măcar nu știm pentru ce!

Copyright © 2019 AT Video Creations