Connect with us

Actualitate

Vorba Sarmizei

Published

on

Ineficiența campaniei de vaccinare

Nu cred că este prematur să spunem că aceastăcampanie de vaccinare este un eșec în România. Asta pentru că până acum câteva zile, la noi în țarăau ajuns 300.000 de doze de vaccin anti-Covid-19, ce au fost alocate primei etape de vaccinare: tranșa 1: 10.000, tranșa 2: 140.000, tranșa 3: 150.000. Tot până în prezent s-au vaccinat 108.000 persoane. Presupunând că acestor persoane li s-a rezervat și cea de-a doua doză ce trebuie administrată după trei săptămâni, rezultă că totalul dozelor utilizate și rezervate este de 216.000. Deci la finalul primei etape de vaccinare au rămas neutilizate și nerezervate 84.000 de doze, ceea ce arată căpersonalul medical nu a avut încredere în campania de comunicare a Guvernului pe această temă. Ca dovadă, la Galați niciun medic nu a dorit să se vaccineze! Dacă medicii au rețineri față de Guvern în privința vaccinării, cum ar putea populația să aibă încredere în această campanie? Mai mult, opoziția acuză că Guvernul nu alocă bani nici pentru conținutul campaniei de comunicare, dar nici pentru organizarea centrelor de vaccinare, lăsând tot greul în seama autorităților locale și că  ministrul USR-ist al Sănătății, Vlad Voiculescu, lipsește cu desăvârșire din acțiunile și deciziile coaliției de guvernare privind campania de vaccinare.  

​Adevarul este că se vede cum ministrul evită acest subiect și își trimite secretarii de stat la conferințele de presă organizate pe această temă. O campanie de comunicare privind vaccinarea în masă fără vocea ministrului Sănătății nu poate fi credibilă!

În celelalte state UE, campania de vaccinare a început cu vaccinarea șefului statului și a ministrului Sănătății pentru a da încredere populației. În România nici Președintele țării, Klaus Iohannis, nici Prim-ministrul, Florin Cîțu, nici Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, nu s-au vaccinat. 

​Toată campania este marcată de contradicții în interiorul Coaliției. Spre exemplu, Ministrul Educației spune că deschiderea școlilor depinde de vaccinare, în timp ce coordonatorul campaniei susține că vaccinarea nu are nicio legătură cu redeschiderea școlilor. 

Așadar, în lipsa unei comunicări credibile, nu ne miră faptul că și o parte din medici refuză să se vaccineze, iar cei care vor, dar sunt înregistrați doar ca persoane fizice autorizate (nu sunt încadrați în unități medicale mari) întâmpină mari dificultăți birocratice (ex. obligativitatea de a dispune de semnătură electronică) – fapt sesizat șide Avocatul Poporului. 

Poate singurul lucru bun din aceasta campanie este implicarea Bisericii Ortodoxe Române prin distribuirea de broșuri informative referitoare la vaccin. Dacă însă acea broșură nu este însoțită și de asigurarea verbală a preotului sau chiar de vaccinarea acestuia, acțiunea poate fi una fărărezultate remarcabile.

Nu suntem toți specialiști în domeniul medical, de aceea spun că puterea exemplului este foarte importantă. Nu întâmplător președinți din state mari ale lumi s-au vaccinat la vedere. 

Sper ca Președintele nostru să nu fugă de televiziuni, pentru că asta ar însemna un nou subiect în agenda publică, menit să alimenteze și mai mult suspiciunile în statul român: s-a vaccinat sau nu Președintele?

Copyright © 2019 AT Video Creations