Connect with us

Actualitate

Vorba Sarmizei

Published

on

Din Programul Guvernului Cîțu – despre vânzarea statului 

Da, sună ciudat când auzim de vânzarea unui stat, dar se pare că este o realitate pe care trebuie să o privim ca atare, deoarece ea se găsește în Programul de guvernare actual. Citind cu atenție, găsim ușor cel puțin trei mari rele ale Guvernului Cîțu:  1. vânzarea statului, 2. țeapa salariului minim, 3. înghețarea pensiilor.

Despre vânzarea statului nu se vorbește deloc, așa cum se vorbește despre pensii și salarii, dar, iată, Guvernul Cîțu vrea să privatizeze/vândă inclusiv operațiunile ministerului Finanțelor. 

În programul de guvernare, la pagina 7 scrie negru pe alb: “Reorganizarea trezoreriei: partea de operațiuni să se transfere către mediul privat, partea de datorie publică și de statistici să devină departament al MFP”. Practic se înlocuiește un monopol al statului cu unul privat. Efectiv se naște o nouă căpușă gigant pentru clientela politică de dreapta care va ajunge să gestioneze și săspeculeze banul public. Încasările/plățile în/din Trezorerie, inclusiv taxe și impozite, se vor face privat. 

Planul de vânzare pe nimic a celor mai valoroase active ale statului român continuă cu Hidroelectrica, aeroporturi, CEC-ul, deși, la inițiativa PSD, Parlamentul a interzis prin lege orice tranzacție pentru următorii 2 ani, pentru că e contrar interesului național, sa le vinzi acum în plină criză,  când e clar că vor fi subevaluate.

Dar, nu doar că Guvernul Cîțu ar vrea să vândă părți sau companii întregi de stat, dar intenționează să o facă și accelerat: “Modificarea procedurilor de privatizare pentru a permite vânzarea de acțiuni pentru companii în cadrul unui Accelerated book building (ABB).”, scrie la pg 33 a programului.

Pare că nu-i sufficient, așa că, înainte de a vinde Hidroelectrica, se mai cheltui multe miliarde din banii publici pentru investiții și descoperim asta la pagina 59 în același program“Implementarea unui plan de investiții ambițios și complex prin dezvoltarea de proiecte noi care însumează aprox. 26,04 miliarde de lei, prin realizarea de capacități hidroenergetice noi, 60 retehnologizări și modernizări ale centralelor existente, proiectele noi de diversificare a activității, prin realizarea de capacități din alte surse regenerabile de energie, dar și prin implementarea unor activități de cercetare-inovare la nivelul companiei.” 

Găina cu ouă de aur se vinde nu doar din energie ci și din sistemul bancar, respective CEC și Eximbank, singurele două bănci de stat care au mai rămas României. Asta este prevăzut la pagina6 – ”Menținerea capitalizării adecvate a băncilor de stat concomitent cu listarea lor la Bursa de Valori București, pentru îmbunătățirea transparenței și guvernanței corporative a băncilor de stat”.

După modelul din energie, începerea privatizării CEC și Eximbank se face  după ce statul român a cheltuit sume importante pentru capitalizarea lor. Numai la CEC statul român a băgat aproape 1 miliard de lei, cu aprobarea Comisiei Europe. 

Și, ca să nu fie nici un echivoc în privința obsesiei maladive (ori a obligației asumate) de a vinde cu orice preț activele valoroase care au mai rămas țării, la pagina 32 a programului de guvernare se precizează: “Abrogarea legii adoptate în august 2020 care împiedică listarea companiilor de stat și adoptarea unui calendar activ de listări pe bursă pe 4 ani. Listarea la bursă a companiilor românești asigură accesul la finanțare pentru acestea, implementarea principiilor de guvernanță corporativă și transparentizează activitatea companiilor de stat”.

Așadar, programul este transparent și se pare că și asumat, așa că fiecare dintre noi poate trage concluzia singur.

Copyright © 2019 AT Video Creations