Connect with us

Actualitate

Vorba Sarmizei

Published

on

Unde au dispărut guvernele din umbră?

Partidele politice din România aveau în urmă cu câțiva ani un alt mod de organizare și parcă funcționau după alte criterii decât cele pe care le vedem azi. În fiecare partid existau comisii de specialitate sau departamente, care se ocupau fiecare de câte un domeniu: sănătate, învățământ,finanțe, cultură etc. conduse desigur de către un șef de comisie sau președinte. Termenul de președinte nu era acceptat în toate partidele, considerându-secă într-un partid există un singur președinte (!). În sfârșit, ideea e că aceste departamente sau comisii aveau o activitate intensă, constructivă, aveau un program, ceea ce se vedea după modul în care membrii acestora se prezentau public, mai ales în dezbaterile televizate. Fiecare șef de comisie sau departament era de fapt omologul din opoziție a ministrului în funcție. Astfel, când un partid trebuia să preia un portofoliu sau când un ministru trebuia schimbat, nimeni nu bâjbâia după el, nimeni nu se mira, ba era clar pentru toată lumea cine urmează să ocupe o astfel de poziție.

Ceea ce vedem azi pe scena politică este departe de ce vedeam în anii trecuți, în momente similare de formare a guvernului, disciplina căpătând o  altă conotație pentru membrii de partid. Lipsa de coerență și mesajele haotice ne trimit cu gândul la  disperarea ce a pus stăpânire pecele trei partide ce formează dreapta unită. Și ca și cum nu ar fi suficient, la rândul lor partidele, PNL și USR, sunt scindate în cel puțin două părți. Bătălia pe funcții desparte astfel apele și chiar prietenii de-o viață, pentru că – nu-i așa? – ce-i mai important pe lume, pentru unii, decât puterea? 

În aceste condiții, cu un Ludovic Orban care a sacrificat partidul la alegerile locale, mai ales în București, lăsând cupa USR-ului, dar și pentru poziția sa la Camera Deputaților, cedând mai multe ministere decât li s-ar fi cuvenit partenerilor de alianță, nu dau mari șanse PNL de a mai crește în sondaje, toată tensiunea din partid fiind adusă la suprafață nu doar de presă ci și de o parte aliderilor locali, pe rețelele de socializare.

Dacian Cioloș, printr-o strategie care înseamnă mai degrabă absență decât implicare, stă mai bine la imagine și la capitolul încredere, așa că nu ar fi de mirare să vedem un singur președinte la USR-PLUS, oricât de vicepremier ar fi Dan Barna.

Se pare că nici armonizarea programelor nu este pe placul partidelor, impunându-și fiecare destul de puțin din măsurile menite să asigure buna guvernare, viziunile, așa cum era de așteptat, fiind diferite.

S-au împărțit ministerele și s-a decis numărul secretarilor de stat de la fiecare minister: 6 la Dezvoltare, 6 la Sănătate, 6 la Transport, 5 la Mediu, 5 la Finanțe, 5 la Educație, 5 la Agricultură, 5 la Mediu etc. Niciun minister nu are mai puțin de 3 secretari de stat. Ar fi de înțeles dacă scorurile partidelor din alianță ar fi fost în cer, dar ele au fost atât de mici, încât ne întrebămpe cine naiba merită să recompenseze aceste partide? 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Copyright © 2019 AT Video Creations