Connect with us

Actualitate

Vorba Sarmizei

Published

on

A treia rectificare bugetară și observațiile Consiliului Fiscal

Opinia Consiliului Fiscal despre a treia rectificare a Bugetului trebuie citită și analizată cu atenție, pentru că se pare că în ciuda asigurărilor ministrului Cîțu, România este departe de a fi așa cum o descriu actualii guvernanți. Criza economică este profundă, iar eșecul gestionării ei dinultimul an se observă destul de ușor, din păcate. Așadar, nu trebuie să fii expert în finanțe ca să citești și să înțelegi concret ce spune Consiliul Fiscal:• Căderea economică în 2020 va fi mai mare decât cea prognozată oficial – 5-6%, nu 4,2%! (pag 2)• 100 de miliarde de lei va fi deficitul bugetar, respectiv 9,8% din PIB și NU 9,1% din PIB, așa cum spune Guvernul (pag 20)• 100 de miliarde de euro va fi datoria guvernamentală la finalul anului! (pag 20). Adică 47% din PIB cu  12, 3 puncte procentuale (!!!) mai mult decât nivelul de 34,7% din PIB, la cât o coborâse guvernarea PSD. În concluzie, PNL a guvernat doar pe datorie! • Pachetul de ajutor pentru economie și sectorul de sănătate a fost de 1,5-2% din PIB din care 0,4 puncte procentuale din PIB au venit din fonduri europene (pag 3)• Situația fiscal-bugetară a României va fi reevaluată în martie 2021 și atunci Guvernul va veni cu un program de corecție macroeconomică (pag 9)

Experții atenționează: cheltuielile cu dobânzile de la bugetul de stat vor fi mai mari cu 1,9 miliarde lei in anul 2020 față de anul 2019, iar în următorii ani vor fi mai mari cu peste 4 miliarde lei anual.

Pe lângă toate astea, România are de departe cel mai mic pachet din UE în privința stimulării economiei și combaterii efectelor Covid din UE – de 5-6 ori mai mic decât în Ungaria, Polonia, Cehia și Bulgaria. 

Ping-pong-ul comunicării dintre PNL și BNR aremenirea de a ne ridica și mai multe semne de întrebare. Spre cine ne uităm și pe cine credem? Mesajele sunt diametral opuse. Ceea ce vedem toți însă este că Guvernul nu stimulează deloc consumul, iar măsurile pentru populație sunt zero. A alungat Consiliul Fiscal și pe puținii optimiști din jurul Guvernului? Aștept cu interes ca cele spuse de Consiliul Fiscal să fie contrazise de experții PNL. Nu, nu cred că ei nu există, dar cine își asumă?

Până se dezmeticesc ei, adevărurile ce nu pot fi contrazise sunt dureroase – populația e derutată, pandemia e în plină desfășurare, iar evenimentele ce urmează în România, respectiv alegerile parlamentare, sunt departe de a ne aduce liniștea. 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Copyright © 2019 AT Video Creations