Connect with us

Actualitate

Vorba Sarmizei

Published

on

Medicii, între viața pacienților și regulile Guvernului Orban

Managerii spitalelor și medicii din România sunt puși în situații imposibile, tocmai în această perioadă în care totul ar trebui să fie foarte clar și transparent. Din păcate, constatăm de un an că Guvernul Orban este incapabil să emită un mesaj complet și coerent de la început până la sfârșit, ba dimpotrivă, mesajele guvernanților fiind pur și simplu contradictorii. Iată cum deciziile se bat cap în cap și-i obligă pe manageri să găsească soluții imposibile din punct de vedere legal, iar când se întâmplă o nenorocire, ca cea de la Piatra Neamț, Guvernul PNL se spală pe mâini, încercând să arunce vina pe oricine altcineva, fără să-și asume nimic.

Așadar, pe data 2 noiembrie Guvernul a emis Ordinul 4649281 prin care toate Unitățile de Primiri a Urgențelor (UPU)/UPU-SMURD- Compartimentele de Primiri a Urgențelor (CPU)- au obligația de a prelua toți pacienții aduși de către ambulanțele aparținând Serviciilor de Ambulanță Publice sau SMURD, indiferent de situația locurilor disponibile în secțiile spitalelor de care aparțin. Asta a dus la disperarea medicilor, măsura fiind una care sfidează pur și simplu logica. 

Guvernul nu a schimbat metodologia, astfel că în acest moment, cea mai mică modificare din secțiile în care sunt primiți acești bolnavi, chiar și numai schimbarea traseelor, duce la pierderea autorizării ISU, ceea ce este iarăși dincolo de orice înțelegere. Pentru a nu exista confuzii, trebuie spus faptul că reprezentanții ISU sunt cei care participă la ședințele Comitetelor Județeane pentru situații de urgență și tot ei sunt cei care aprobă extinderea spațiilor medicale și care mai apoi amendează spitalele că n-au aviz ISU, chiar pe durata executării lucrărilor, știind bine că orice amenajare duce automat la pierderea autorizării. 

Acestea sunt lucruri concrete, reale care demonstrează că România este departe de a rezolva problemele apărute în perioada pandemiei, Bucureștiul fiind prima capitală europeană care nu mai poate asigura tratamentul bolnavilor de COVID de la ATI, având capacitatea depășită. 

Este încă o probă evidentă a eșecului Guvernului Orban în batalia cu virusul, a ineficienței sale, a lipsei unei viziuni și a unui plan adecvat, pentru întărirea și extinderea sistemului ATI. Este pur si simplu nedrept să-l vedem pe Președintele Iohannis cum laudă înființarea acestor locuri, în condițiile în care tot el spune că nu există medici pentru a asigura actul medicat de la ATI, simplul loc nesalvând o viață. Dar, prevenția și precauția sunt cuvinte străine pentru acest guvern. Ca dovadă, faptul că zeci de localități au intrat în carantină cu procente care depășesc cu mult șase la mie, așa cum prevede legea. 

Este de neînțeles deasemenea de ce Guvernul Orban se încăpățânează – poate dintr-un orgoliul politic stupid! – să nu aplice soluția cerută de mult timp de opoziție, respectiv testarea în număr cât mai mare. Exemplul Slovaciei  este elocvent –  după testarea în masă în Slovacia rata de infectare a populației s-a înjumătățit, fapt ce a determinat și Austria să aplice aceeași metodă.

E trist că în România, guvernanții nu înțeleg cărăzboiul politic nu salvează vieți!

Copyright © 2019 AT Video Creations