Connect with us

Actualitate

Vorba Sarmizei

Published

on

Au murit pe rând copii, tineri și bătrâni!

​Când mureau copii în Spitalul Giulești, în 2010, ne întrebam cum e posibil așa ceva într-o Românie a secolului 21? Când mureau tineri la Colectiv, în 2015, ne întrebam cât de mare e corupția și dacă România e pregatită pentru o altă nenorocire? Am primit răspunsul sâmbătă, când am pierdut oameni în vârstă în spitalul de la Piatra Neamț. O țară întreagă a amuțit, din nou!nPoate cea mai grea întrebare este ce mai urmează să se întâmple cu noi? 

În realitate, o criză este un moment critic, dar și un moment de cotitură, adică o oportunitate de schimbare. În România, e valabil doar pericolul, schimbarea neproducându-se niciodată. De aceea cred că din nou vor urma sloganuri, aceleași pe care le-am mai auzit…avize, autorizări etc. – doar asta știm acum sigur. Când unicul loc ce-ți dă speranță de viața e spitalul, dar el se dovedeste a fi de fapt locul în care poți să mori, nu de boală, care poate are leac, ci de orice altceva – neglijență, infecții nozocomiale, aparate improvizate și multe altele – nu mai poți vedea partea plină a paharului, oricât de optimist ai fi.

​Nu există posibilitatea de a trece rapid la o altă realitate în România. Din păcate asta este și e tristă. Guvernanții doar constientizează problemele, dar nu fac nimic pentru a le rezolva. Puterea e doar la ei și le-o dăm noi, inconștienți uneori și îmbătați de promisiunile repetate la nesfârșit. Cred însă că de azi ei  nu mai sunt credibili. Cred că toate mesajele transmise de ei în pandemie au pierit. Cred că suntem pe cont propriu. Și mai cred, dezamăgită, că măcar o parte a experților puterii trebuie înlocuită. Lipsa diplomelor îi descalifică, iar prezența diplomelor uneori e inutilă. Diferența o face felul în care aceștia se dedică srict pe domeniul lor de competență. Unii au demonstrat, unii nu, dar ei sunt încă acolo unde demult nu ar fi trebuit să mai fie. Da, experții pot face greșeli și fac tot timpul, însă ni se cere să avem încredere în judecata lor, deși greșelile lor pot duce la o ușoară stânjeneală, la risipe de bani și timp sau la catastrofe, cum sunt cele pomenite în spațiul public în România. Sunt 15 ani de când așteptăm și vedem cum mecanismele de urgență eșuează. Ele nu oferă rezolvarea așteptată. Suntem toți expuși crizei. Unii ies din ea întăriți, alții slăbiți, altii  nu mai ies deloc.

​Despre realitatea asta vorbim, de care nu putem fugi, la care nu avem rezolvare și cu care ne confruntăm zilnic.

Giulești, Colectiv și Piatra Neamț! Dumnezeu să-i odihnească pe toți: copii, tineri și bătrâni!

Copyright © 2019 AT Video Creations