Connect with us

Actualitate

Vorba Sarmizei

Published

on

Realitatea tristă după 5 ani de la Colectiv

​Evenimentul tragic de acum 5 ani, când Clubul Colectiv lua foc, a zguduit România, marcând pentru totdeauna ziua de 30 octombrie 2015, ca una din cele mai negre zile din istoria noastră recentă. În fiecare an vorbim despre faptul că Premierul de la acea vreme, Victor Ponta,și-a dat demisia, vorbim despre tinerii care au murit în Club sau în spitalele din România – mai ales din cauza infecțiilor nozocomiale! – și de cei care au murit în străinătate, despre cei care au rămas cu afecțiuni pentru toată viața și tot în fiecare an vorbim și despre sistemul de sănătate, care dă mari bătai de cap tuturor, și azi, indiferent dacă sunt medici sau pacienți.

​Au trecut 5 ani și nu știm să spunem ce s-a schimbat, pentru că România pare mereu luată prin surprindere. Probabil s-au schimbat doar destine, dar societatea pare căa rămas aceeași. Poate suntem mai atenți la ce ne servesc autoritățile și cum, poate suntem un pic mai precauți și știm să întrebăm de autorizația ISU când ne dăm copiii la școală, spre exemplu, sau poate  odată cu Colectiv ne-am trezit într-o realitate pe care încercăm să o schimbăm, pentru că am conștientizat-o. Au rămas însă multe neschimbate, printre care și  birocrația și teama de a nu intra în spital cu o problemă și a ieși cu alta. 

​Și nu doar pentru că suntem în plină pandemieîntrebăm retoric: a plătit vreodată cineva pentru infecțiile din spitale, știind că au fost victime la Colectiv care puteau să trăiască, să fie vindecate, dar au murit din cauza bacteriilor pe care le-au luat din locul în care trebuiau să se vindece? Un mic scandal cu Hexi Pharma, un patron nefilat în preziua arestării, un dosar despre moartea acestuia plin de controverse și întrebări și lumea merge mai departe. Se trece cu multă ușurință peste toate și nu știm dacă din superficialitate, neglijență sau cu bunăștiință, voit, pentru că unii sunt prea mici iar alții mult prea mari.

​Nici astăzi nu înțelegem de ce s-a apelat la ajutorulaltor țări abia după șase zile. Adică, Nicolae Bănicioiu, Ministrul Sănătății de la acea vreme, a fost convins că România poate asigura totul pentru acești oameni? Și oamenii din jurul lui au crezut la fel? Nu a știut nimeni adevărul? Din ce motive nu l-au spus? Le-au trebuit șase zile ca să accepte că România e depășită? Asta a costat vieți!

​Toată tragedia de la Colectiv, de pe toate planurile, are la bază eroarea umană, cred că asta e important să ne amintim. De fapt, și Colectiv și criza coronavirusului ne arată că trebuie să avem singuri grijă de noi, că statul nu nesprijină cu nimic, că noi avem o datorie față de stat pe care o achităm, dar el față de noi, nu. 

​E 30 octombrie și o să mai aprindem o lumânare, și o să mai vărsăm o lacrimă pentru cei dispăruți, și o să maiconstientizăm o dată că totuși timpul nu șterge durerea, nu șterge orice!

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Copyright © 2019 AT Video Creations