Connect with us

Actualitate

Vorba Sarmizei

Published

on

Incompetențguvernanților, din ce în ce mai vizibilă

​Deși s-au străduit ca în ultima perioadă să țină ascunse cifrele reale care arătau numărul de îmbolnăviri, guvernanții au cedat și au acceptat faptul că pandemia a scăpat de sub control în România. Nu, bineînțeles că nu au acceptat că sunt depășiți de situație în vreo conferință de presă, cu subiect și predicat, dar, așa cum se știe, au luat măsurile care se impuneau clar după ce cifra îmbolnăvirilor a crescut la peste 4000 pe zi. În sfârșit, realitatea nu mai poate fi negată de guvernanți. Sigur, acesta nu este un lucru care să atragă laude, situația e mult prea gravă și arată de fapt că lipsa testărilor în masă – deși nici în al 12-lea ceas nu este luată în calcul – a dus la situația în care ne aflăm azi. 

​OMS-ul și toate instituțiile europene au insistat pe această măsură, dar ea a fost ignorată de România. Așadar, cred că e destul de clar pentru toată lumea că dacă testările ar fi, spre exemplu, de 100.000 pe zi, numărul îmbolnăvirilor ar fi înfricoșător. 

​Astăzi vorbim despre închiderea școlilor, un lucru previzibil, având în vedere că guvernul nu a făcut nimic pentru a pregăti anul școlar în pandemie, dar s-a ocupat intens de alegeri și campanie electorală. Scenariul se poate repeta pentru alegerile parlamentare. Dacă strategia gândităde guvern nu se schimbă, mâine nu vom mai putea vorbi despre locuri de muncă, despre economie, siguranță sau democrație.

Explozia la peste 3.000 – 4.000 de cazuri noi Covid pe zi coincide cu termenul de incubație la cei care au contactat virusul în ziua alegerilor locale. Nu e nevoie să fii medic pentru a vedea legătura directă dintre alegerile locale și creșterea pandemiei. Am văzut câte cazuri noi ne-au costat alegerile locale. De aceea, acesta e momentul în care decidenții   politici trebuie să cântărească foarte serios dacăe bine să își asume o creștere și mai mare a numărului de cazuri grave, care sigur va depăși capacitatea sistemului medical.

La toate astea se adaugă contradicțiile între restricțiile impuse ceea ce afectează încrederea populației în aceste măsuri. Spre exemplu: în timp ce la metrou este permis accesul, în spațiu închis, fără a se putea asigura distanțarea fizică, la evenimentele religioase nu se mai permite accesul credincioșilor, fiind clar dezavantajați cei care vor să-și exprime credința; în timp ce în halele de producție este permis accesul a 200 de muncitori, într-un restaurant de aceleași dimensiuni nu mai pot fi organizate nunți, botezuri, aniversări, nici măcar cu 12 persoane, fiind dezavantajați evident patronii de restaurant; dacă trei jucători dintr-o echipă de fotbal se infectează, echipa continuă să joace, dar dacă trei copii dintr-o școală se infectează, școala se închide (la echipa de fotbal sunt testați toți ceilalți membri ai echipei, dar la școală nu se fac teste nici pentru copii, nici pentru profesori).

Cu toate acestea, guvernanții sunt multumiți de ei, lucru care reiese din toate discursurile lor. Ce folos căpenibilul este al lor, atâta timp cât îngrijorarea este a noastră?

Copyright © 2019 AT Video Creations