Connect with us

Actualitate

Vorba Sarmizei

Published

on

Medicii strigă, autoritățile nu răspund

Criza pe care o traversăm este plină de provocări și dileme. Sigur, asta ne îndepărtează și mai tare de zona de confort. O populație pregătită pentru situații de urgență grăbește rezolvarea crizei. La noi, nu e cazul. Pregătirea populației a fost, din punctul de vedere al guvernanților și al președintelui, perioada de tărăgănare a recunoașterii că virusul care a provocat criza nu este un virus oarecare, ci trebuie luat în seamă serios. 

Declararea stării de urgență nu a fost nici detaliată, nici clară. Ca dovadă că întrebările sunt multe, iar răspunsurile – puține și uneori necredibile. 

Una dintre întrebări este dacă sunt corecte datele oficiale. Avem X îmbolnăviri, Y vindecări și Z decese? Cu cât datele sunt mai corecte, cu atât strategia de ieșire din criză e mai clară. Dar, nu încă. Președintele ne-a anunțat că mai avem cel puțin o lună de restricții.  Poate această decizie e justificată, dar poate vine prea târziu… 

Medicii cer să fie testați și cer acest lucru de mult timp, pacienții se simt părăsiți, managerii de spitale și directorii DSP își dau demisia. Sistemul de sănătate e la pământ. Încă sunt probleme și mari deficiențe. În fiecare zi este un scandal, în fiecare zi aflăm că prea mulți nu-și fac treaba. 

Despre neregulile din sănătate au vorbit de-a lungul timpului  pacienții, astăzi vorbesc mai mult medicii. Ceea ce spun ei azi e mai important decât ce spune Ludovic Orban, decât ce spune Klaus Iohannis sau oricine altcineva. Medicii înțeleg problemele și tot ei le rezolvă…dacă au cu ce. Medicii tac și fac, autoritățile vorbesc și fac puțin și târziu. Acesta este motivul pentru care încrederea nu este sentimentul principal pe care îl avem în această perioadă, deși ar trebui. Nimic din ce a fost ieri nu mai e valabil azi. Nu există o “insulă” a certitudinii pe care să ne refugiem. Nu avem garanția că medicul este scăparea noastră, el poate fi, din păcate, sursa noastră de îmbolnăvire. Halucinant și pentru medici și pentru pacienți!

Virusul rămâne încă un necunoscut, dar fenomenul, nu. El există, se manifestă și în România, e o certitudine, și trebuie gândită ziua următoare, a noastră în particular și a României în general. Sistemul medical trebuie reinventat, dar pentru asta, “trebuia să moară”…

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Copyright © 2019 AT Video Creations