Connect with us

Actualitate

Vorba Sarmizei

Published

on

Școala din spatele tabletei

Am sperat cu toții ca începerea școlii de anul acesta săse desfășoare ca în fiecare an: cu zâmbete, cu îmbrățișări, cu flori și cu mult optimism. Dar anul școlar 2020 s-a deschis în umbra coronavirusului, cu multe limitări pe care copiii noștri, cei mai mici dintre ei, nu le înțeleg. 

Singuratatea unui copil în fața unui ecran, în spatele căruia există un profesor care încearcă să-l învețe,reprezintă o provocare și o dificultate pentru ambele părți. Rolul părintelui este de a-l face pe copilul cu tableta să nu se simtă singur, de a-l face pe acel copil să creadă că părintele mai are o gură, doi ochi și două urechi ce sunt doar pentru el. E o criză pe care fiecare copil o înțelege altfel și asta depinde mult de felul în care părinții se raportează și se manifestă în această criză. 

Ecranul, în orice caz, nu poate înlocui conexiuneasocială, emoțională a copiilor cu profesorii și cu colegii de clasă. Dimpotrivă, este un instrument alienant uman – chiar dacă ne place să petrecem ore în fața lui. Tableta nu este un substitut pentru școală sau profesor. Ea este doar un instrument folosit într-o situație de criză și așa trebuie să rămână, pentru că distanțarea socială nu afectează doar abilitățile sociale, ci și capacitatea de concentrare în fața sarcinilor de învățare.

Copiii percep altfel timpul decât adulții și de aceea va fi greu, mai ales pentru cei din clasele primare. Să ne amintim că noi, când vorbim de școală, de perioada în care eram copii, vorbim de parcă am fi trăit o altă viață. Dar copiii noștri se vor întreba firesc: de fapt, ce înseamnășcoala, ce înseamnă colegi și ce este respectul pentru profesor? Va fi perceput profesorul ca un babysiter, în condițiile în care misiunea lui principală este aceea de a avea grijă ca un elev să nu se îmbolnăvească, să respecte regulile de igienă și distanțare, mai mult decât să fie pedagog? Cum vor fi predate și cum vor fi perceputemateriile care asigurau cultura generală a copiilor noștri? Promisiunea obținerii unei tablete pentru fiecare elev nu răspunde la aceste întrebări și nu salvează învățământul românesc, dar prezența ei în fiecare casă în care este un elev e obligatorie. 

Din păcate, nu toți elevii au început azi școala. Lipsa tabletelor îi ține departe de lumea în care ar fi fost normal să se manifeste la vârsta școlarizării. Unii sunt rupți de lume și de realitate. Pentru aceștia, școala reprezenta poateun refugiu, un loc frumos doar al lor, un loc în care să se ascundă de munca zilnică și grea. Dar acum acel loc nu mai există. Nici emoția nu mai există, iar pentru ceilalți existădoar proceduri și măsuri obligatoriu de aplicat. Fiecare e pe cont propriu. Școala nu mai unește ca altădată, e doar o formă obligatorie de manifestare.

Din aceste motive și nu numai, este foarte important să nu uitam sa fim împreună cu copiii noștri în această experiență de singurătate.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Copyright © 2019 AT Video Creations