Connect with us

Actualitate

Vorba Sarmizei

Published

on

Guvernul i-a abandonat pe bătrânii și copiii instituționalizați 

De la 1 iunie se termină banii Consiliilor Județene pentru salariile personalului din centrele de asistență socială. 

Opoziția a anunțat că va propune și va vota modificarea rectificării Guvernului din aprilie, astfel încât autoritățile locale să primească sumele necesare pentru susținerea acestui serviciu public. Lucru binevenit în Parlament având în vedere această apocalipsă a serviciilor sociale.

După ce a pus în sarcina autorităților locale o serie de cheltuieli publice, iar acestea au alocat peste 500 de milioane de lei pentru pandemie, ca să acopere deficiențele guvernului (ex. achiziția de aparate și kituri de testare sau materiale de protecție pentru medici, hrana pentru persoanele în carantină sau izolare etc), Guvernul a rambursat doar 17 milioane de lei aleșilor locali. 

Bugetele pentru centrele sociale erau oricum epuizate din februarie, iar acestea au fost suplimentate de Consiliile Județene, cu banii reduși de la alte capitole bugetare importante, în speranța rambursării de la Guvern la o viitoare rectificare. 

Este o atitudine de neconceput din partea Guvernului, având în vedere că acești angajați s-au expus în prima linie, la fel ca personalul medical. 

Din lipsa testelor în centrele de bătrâni, de adulți cu dizabilități sau de copii instituționalizați, peste tot în țară au izbucnit focare de infecții cu coronavirus. Iată o listă ilustrativă a focarelor din astfel de centre: Centru de copii din Vrancea; Centru de copii din Gorj; Centru ce copii din Neamț; Centru de bătrâni din Cluj; Centru de bătrâni din Suceava; Centru de bătrâni în Ilfov; Centru de bătrâni din București; Centru de bătrâni din Galați; Centru de bătrâni din Mureș; Centru de bătrâni din Neamț; Centru de bătrâni din Arad etc. Peste 10% dintre decesele Covid-19înregistrate în România sunt din aceste centre de bătrani.

Exista câteva categorii sociale, printre care și cele amintite mai sus, care primesc o protecție specială oriunde în lume. În România, acestea sunt uitate. Mai rău este că guvernantilor nu le e teamă că ar putea fi sancționați pentru asta. Doar aducerea subiectului în prim plan nu e suficient. Ce se va întâmpla de acum încolo e greu de prezis. La cum acționează Guvernul nu ne-ar mira să-și primească banii înapoi doar acele Consilii Județene care au conducere PNL. 

Dacă ne referim la aceste centre, abordarea Guvernului pare cinică. Știm că actuala guvernare nu e aplecată prea mult spre latura socială în această perioadă (doar nu suntem în campanie, nu?), dar să le amintim că în aceste centre, aceste categorii au fost uitate sau alungate de apropiații lor. 

Așadar, nu-i uitati și voi, stimați guvernanți, chiar dacă, spre exemplu, copiii instituționalizați nu votează și nici nu au părinți care să voteze!1

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Copyright © 2019 AT Video Creations