Vorba lu` Tatoiu: Statistica, rata de pozitivare şi testarea

  Vineri dimineața ne-a atacat un nou inamic. Tulpina sudafricana. V-am mai spus ca virusul terorist o sa își tot schimbe pașaportul funcție de evoluția pieței știrilor comandate de o piața mai mare decât a video chatului.

  La ora 13 suntem informați ca a crescut numărul de cazuri. Unde  se testează  numărul de cazuri creste. Asta se informează doar printre esențiali. Avem județe cu număr mic de cazuri, verzi la prima vedere, unde nu se testează  si  județe roșii precum Timiș unde se testează masiv .Daca faci ce trebuie asta primești. Afișare la zidul roșu.

  Analiștii de serviciu ne spun ca a crescut numărul de infectări. Adevărat. Doar ca nu raportat la același număr de teste. Comparăm mere cu pere si intram in panica. Specialiștii pe care nu ii vedem zi de zi in spațiul public ne vorbesc tot mai serios despre importanta testării , in condițiile in care pe principiul inducției matematice nivelul de infectări real ar fi de 4-5 ori mai mare. Testarea este esențială si anchetele epidemiologice făcute profesionist sunt singurele care pot identifica focarele si le pot izola. La noi nu se face nici testare nici ancheta serioasa. Sa ne vaccinam experimental este singura lozinca mestecata zilnic la știri. Costă in zona in care nu sunt bani. Bani sunt doar pentru vaccinuri experimentale. Experimentele pe oameni costă. Dar atunci când vrem sa cream argumente pentru a alimenta frica ,testăm. Si ies mai multe cazuri de infectați. La procente nu se gândește nimeni când se instaurează frica.

  Vineri 5.03. am fost informați că avem 4342 de infectări. Fata de 3761 acum o săptămână. Mult mai mut după 7 zile. Doar ca acum o săptămână făcusem 27016 teste. Acum raportarea a fost după 36337 de teste. Adică acum o săptămână rata de pozitivizare a fost de 13,93%  si acum este de 11,94%.Adica in SCADERE. Facem mai multe teste obținem mai multe infectări. Asta nu înseamnă ca virusul este mai activ. Înseamnă ca avem mai multe informații despre situația reala care era si acum când luam masuri pentru o situație tratata într-o situație de culoare galbena care de fapt era roșie daca făceam mai  multe teste. Mai multe teste înseamnă mai mulți bani cheltuiți. Pe altceva decât pe vaccinuri. Mă sperie lipsa de reacție la faptul ca nu se fac teste in școli. Cine vrea sa ne alegem cu o generație de analfabeți si mai funcțional,  in 10 ani? La ATI erau acum o săptămână 968 de persoane pe 5 martie 1067. Asta înseamnă ca vorbim de procente de 3,58% acum 7 zile fata de 2,93% acum, fata de numărul de infectări declarat. Este adevărat ca trebuie sa ne referim la numărul de infectări din zilele precedente. Dar la știri suntem terorizați cu amenințări de impact negativ al noilor tulpini. Care impact ,daca nu creste PROCENTUL

  Bucureștiul este in culorile curcubeului. Fără ca cineva sa aibă o statistica a numărului de persoane din județele limitrofe care muncesc in limitele sale administrative. Nu este clar cum se face raportarea cazurilor. Nimeni nu ne spune si nimeni nu are interes sa clarifice. În Bucureștii s-au făcut in medie 3500 de teste zilnic. Avem raportări zilnice de rata de pozitivare in marile aglomerări urbane? Nu le găsim așa de ușor cum găsim numerele golașe. Nici procentul nu este relevant in condițiile in care populația din scripte si populația reala nu se “pupa” .Ceata face bine la manipulari.Mare sau mic, creste sau scade sunt concepte ușor de manipulat când amesteci cifre cu procente, după cum se urmărește pentru  impactul mediatic. Cam ca la bursa .Bref. La nivel de tară rata de pozitivare scade. Adică Dracul nu-I așa de negru. Cât va mai dura manipularea fricii pentru ca oamenii nu înțeleg procentele?

  Articole Similare

  Vorba lu’ Tatoiu: Arafat, groparul super specializat al drepturilor noastre

  Duminică dimineața la cafea m-am apucat sa citesc știrile și mi-a s-a ridicat...
  spot_img

  LASĂ UN RĂSPUNS

  TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
  TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI