Connect with us

Actualitate

Vorba lu’ Tatoiu

Published

on

Petrica, lupul si Covidul.

Când cineva este prins cu minciuna de mai multe ori nu mai beneficiază de încredere. Acesta este cazul cavalerilor  Apocalipsei in Romania. 

La nivel mondial virusul a ucis 22 de persoane la un milion de oameni. Ne raportam la aceiași baza ca sa comparam mere cu mere nu dude cu papaya. Belgia are 503, Spania 444, Italia 399 iar Franța 310. Romania despre care Grupul De Comunicare Apocaliptic  spune ca este in mijlocul unei catastrofe, are 25. Adică de 12 ori mai puțin decât Franța, care pe 11 mai urmează sa își relaxeze restricțiile după un plan gândit coerent si comunicat detailat națiunii in doua ore, duminica seara de Edouard Philippe, premierul tarii. Romania are de 18 ori mai puține decese decât Spania care a început masurile de relaxare treptata, din aceasta săptămâna. Tot cu un plan comunicat detailat dinainte, care nu încalcă Constituția.

De ce am ales decesele si nu infectările? Pentru ca la raportarea infectărilor exista suspiciunea rezonabila de joc cu cifre. Cum s-a întâmplat la INS  cu raportările pentru construcția bugetelor. O pandemie pe bune. 

Pentru Apocaliptici si cei care achiesează fără sa gândească la țignalele lor.

Potrivit populationreview.com la început de 2020  Romania se situa pe locul patru ca mortalitate in UE cu 130 de morți la milionul de locuitori. După Bulgaria (154), Letonia(146) si Lituania (137). Si pe locul 8 in lume.  Nimeni nu vorbea de apocalipsa. Sa nu uitam însă ca dincolo de pandemie Romania are cea mai mare rata de mortalitate infantila din Europa ! No stres. Pana n-au găsit teroristul covid pe care sa îl arate cu degetul n-a fost nici o isterie. 

Cați din cei 25 contabilizați astăzi se suprapun peste cei 130   de morți de anul trecut ,cu boli cardiovasculare, cancer, accidente si boli respiratorii? Spania ,Franța  si Italia cu o medie de 90 de morți la milionul de locuitorii, s-au confruntat in 2020 cu o creștere a mortalității de peste 6 ori. Acolo într-adevăr sistemul medical risca sa capoteze. La noi apocalipticii amenința cu prăbușirea sistemului de sănătate daca nu stăm cuminți la tv sa ii ascultam ce ne învață.   

In tari unde a existat o multiplicare a ratei mortalității era nevoie de restricții draconice. Nimeni nu a îndrăznit însă sa derapeze așa ca in Romania. Jandarmul francez da o amenda de 135 de euro doar după repetarea greșelii. La noi polițiștii locali se joaca cu zerourile ca la pacanele. 

Ce vreau sa demonstrez cu cifrele astea este ca la noi nu se justifica isteria comunicatorilor. Sistemul de sănătate este departe de a fi sub presiune. Comparativ cu ce se întâmpla in alte tari UE. Sistemul nostru de sănătate este bolnav cronic de ani buni. Pandemia nu face decât sa mai justifice cheltuieli cu paradarătul anunțat. Cum altfel sa se explice spitalizarea infestaților fără simptome, care nu necesita tratament?  Cumpărarea de tuneluri de decontaminare, spitale ridicate in zone vânate de mulți ani de mafia imobiliara. Cat timp continua isteria nimeni nu își baga nasul in cheltuielile “necesare” cu “încredințare directă”. Când li se pun întrebări ,răspund revoltați ca se politizează criza .Pe care chiar ei , apocalipticii ,o supralicitează. Când vine vorba de infestări curg întrebările? Cum facem testarea ? Cum se alege grupul de testare ? Pe cine da si pe cine nu in condițiile in care medicii se plâng ca nu sunt testați decât in cazul in care  prezinta simptome. Si mor răpuși cu zile.

Romania ca număr de testări la un milion de locuitori se situează sub media mondiala. Așa cum este Ungaria,Grecia,Serbia sau Polonia. Lipsa de echipamente si personal specializat. Când vine vorba de eficienta, adică de strategia de alegere a grupurilor testate si eficienta rezultatelor situația se schimba. Daca calculam la cate teste s-a identificat un caz de infestare lucrurile se schuimba. Grecii si Ungurii bat toate recordurile de dat cu oiștea in gard 25 de încercări pentru depistarea unui caz, in timp ce Polonia excelează in eficienta cu 2 teste la un caz confirmat. Așa cum am făcut cu autostrăzile strategia noastră este scumpa si proasta. Unde sunt bani de muls pe spatele cetățenilor, creativitatea lipitorilor nu are limita. In loc sa stingă focul ,cavalerii apocalipsei agita “grupurile vulnerabile” ca sa justifice eventuale întăriri ale puterilor caschetelor când scutul reprezentat de starea de urgenta se va ridica si nu vor mai putea face ce le dictează neuronul din dotare sau cum se întâmplă cu pensionarii. Sa nu cumva sa se răscoale când o sa anunțe ca nu au bani de mărirea pensiilor. Pur si simplu sa ii împiedice de frica bolii sa mai meargă sa pună stampila. Așa cum se întâmplă acum cu vizita la doctorul curant. De frica îmbolnăvirii consultațiile in Franța au scăzut cu 60%. Extrapolati pentru Romania. Și daca tot suntem la capitolul minciunele apocaliptice mă întreb ce face CCR? Sau la vulnerabilii de acolo s-a referit “apendicita” când a zis de carantinare si i-a speriat?

 Mai avem Constituție sau si asta trebuie carantinata ? 

.

Copyright © 2019 AT Video Creations