Connect with us

Vorba lu Tatoiu

Vorba lu’ Tatoiu

Published

on

Sezonul uraganelor, 2020-2024.

Se duce 2020.Se duce ca un uragan, lăsând in urma rămășitelezilelor noastre pierdute in zbaterile pentru supraviețuire. Treptat, in 2021 o sa începem sa ieșim din adăposturi ca sa evaluam pagubele si    sa începem sa reconstruim. Prima parte a anului care vine asta va face omenirea. Pentru ca pagubele sunt imense si resursele limitate. Toate marile corporații ale lumii au anunțatdeja păstrarea parțială pana in iunie a muncii de acasă Vaccinarea populației, soluția pe termen scurt a stopăriipandemiei, nu se desfășură conform așteptărilor. SUA a anunțat inițial ca vor vaccina 20 de milioane de oameni  pana in 31 decembrie si abia au reușit sa o facă pentru 3 milioane. Germania se opune transferului licenței vaccinului si astfel capacitatea de producție este limitata. Belgia a decis sa facăvaccinul doar odată fără rapel, in idea ca merge si așa. In Franțaunde in prima etapa au vaccinat doar bătrânii din centrele de asistenta, au reușit sa vaccineze 119 persoane , in Germania 42000 si in UK 800000. Cate bordeie atâtea obiceie. Doar Israelul a reușit sa respecte foaia de parcurs 150000 de persoane vaccinate in fiecare zi, 7 zile din 7. Încă odată aceasta tara ne-a arătat ce înseamnă disciplina , organizarea si viziunea liderilor in supraviețuirea națiunii. La noi s-au distribuit 5800 de doze si am primit 160000. Un sondaj recent arata ca doar 48% dintre romani accepta sa se vaccineze. Urmează in săptămâna care vineo noua transa din cota alocata României. Ce se va întâmplă custocurile ? Vor regândi strategia sau sunt prea ocupați  noii decidenți cu preluarea funcțiilor? In tara lui Dorel , pana in 10 ianuarie , toata lumea se retrage in bula. Nici vaccinări nici testări. Cifrele or sa ne confirme ca am avut dreptate. 

Care au fost distrugerile uraganului Covid 19? Reducerea mobilității si distanțarea “sociala” a afectat acele sectoare economice pentru care mobilitatea era o condiție necesara de activitate.

Turismul si toate activitățile conexe au fost primele maturate de tsunami-ul 2020. Avioanele au rămas la sol 3 luni. Navele de croaziera au rămas in danele porturilor. Sute de mii de oameni si-au pierdut locurile de munca. Hotelurile si restaurantele si-au închis porțile si angajații au intrat in șomaj. Agențiile de voiaj, centrele de recreere, firmele producătoare de echipamente sportive si produse asociate mobilității si-au văzut afaceri pe butuci. Alte locuri de munca pierdute.

Industria de divertisment a fost decimata. Concertele cu public numeros, concursurile sportive  au trecut in online. Industriile dependente de publicul consumator, transporturi, hoteluri , restaurante, magazine , au rămas fără consumatori. Angajații din aceste sectoare au rămas fără locuri de munca. 

Vor reuși sa repornească activitatea in 2021? Putin probabil. Companiile mici au intrat in faliment. Navele de croaziera au început sa fie casate. Analizele financiare arata ca mobilitatea va mai rămâne in stand by pana la sfârșitul anului care vine. Vacantele se vor desfășura cu precădere aproape de casa. Veniturile populației in scădere, vor determina o reducere a consumului ,pe care multe economii si-au bazat creșterea in anii trecuți. Angajații pierduți vor fi greu de recuperat. Mulți s-au reorientat spre industriile care au avut mai puțin de suferit.

Nici călătoriile de afaceri nu or sa repornească prea repede in condițiile in care ZOOM-ul a adus scăderi de costuri salvatoare in bilanțul companiilor. Nici industria de fashion nu sta mai bine. De ce sa ai nevoie de haine de oraș când lucrezi in pijama de acasă si faci petreceri virtuale in fata calculatorului? De ce sa iți mai cumperi rujuri când buzele sunt acoperite de masca? Pentru ca masca va mai rămâne un obiect necesar in garderoba noastră si in anul care începe.

Prea sumbru ce v-am spus ? Nu sumbru, doar realist. Anul trecut ne uitam cu oroare la China si dansam in lumina artificiilor siguri ca noua nu ni se va întâmpla așa ceva. Si uraganul ne-a lovit si pe noi in timp ce China s-a refăcut. E vremea furtunilorde toate felurile. Si ele nu se vor termina prea curând. Pana in 2024 mai este mult. Sa rămânem paralizați de frica nu este o soluție. Soluția este sa fim creativi si raționali in deciziile de supraviețuire. Văicărelile si externalizarea responsabilității sunt pentru lași si ratați. Lumea așa cum a fost nu mai poate fi reconstruita decât in seriale. S-au schimbat datele problemei.

Lumea in care vom trai depinde de responsabilitatea si deschiderea cu care ne vom implica ,fiecare in reinventarea ei ,cu resursele reale pe care le avem. Așa ca va urez in noaptea asta :

La mulți ani cu sănătate, înțelepciune si mai ales CREDINTA in Dumnezeu.

Copyright © 2019 AT Video Creations