Connect with us

Vorba lu Tatoiu

Vorba lu’ Tatoiu

Published

on

Răzbunarea istoriei 

Democrația (puterea poporului) se bazează pe votul universal si suveranitatea națiunii.

De ce democrația nu funcționează la fel peste tot? Pentru ca principiile sunt doar forme fără fond ,fără oameni de onoare care sa trăiască in spiritul lor. Pentru ca națiunile bogate in resurse ajung in pragul sărăciei prin votul universal exploatat cinic pe principiul dezbina si stăpânește. Totul are un preț. Puternic este cel care deține sursa plații si alege intermediarii. Restul este un joc virtual intre bine si rău ,care  înlocuiește școala. 

Prin votul universal un cetățean-partid este legitimat sa îșiimpună propria voință celorlalți. In acest context principiul reprezentativității este condiționat de procentul participării la vot. Principiul autorității.

Alegerile parlamentare din acest an s-au remarcat tocmai prin absenteism.

5 milioane de alegatori au conferit autoritate reprezentanților lor asupra restului de alegatori ,

peste 700000 de participanți la vot sunt reprezentați de aleși pe care nu i-au votat sau chiar de aleși care au programe opuse acelora care au pierdut din cauza pragului electoral de 5% sau redistribuirii mandatelor, iar 13,4 milioane sunt “minoritatea” asupra căreia autoritatea rezultata din aceste alegeri își va impune deciziile legislative.

Si ca sa fie tabloul cat mai nedemocratic, din aceste 5 milioanede voturi doar jumătate vor genera autoritatea in puterea executiva. Așa am ajuns ca poporul de 22 de milioane sa fie condus de reprezentanții a 2,5 milioane . Pentru ca opoziția din legislativ, reprezentanta de celelalte 2,5 milioane este divizata.

Teoretic principiul reprezentativității si egalității a fost respectat. Practic  democrația in Romania anului 2020 nu respecta in fond nimic din principiile democrației liberale. 

Acuma cine-i de vina ca am ajuns aici? Teoretic este vina poporului ca nu s-a dus la vot.

Practic este vina partidelor parlamentare care nu si-au modelat oferta de posibili reprezentanți ai autorității , onorabili, pe nevoile electoratului in ansamblul lui si mai ales meschinele interese de grupuri transpartinice, care au dus la o legislație in domeniul electoral care a permis consolidarea nereprezentativității. Cel mai grotesc exemplu este votul la locale intr-un singur tur. Deși in 2016 s-a ajuns ca majoritatea de 10% sa conducă o minoritate de 90% pe principiul “dezbina si stăpânește”, partidele parlamentare in perioada 2016-2020 nu au reușit sa ajungă la un consens pentru schimbarea acestei legi. Asta in contextul in care gradul de reprezentativitate era mai mare decât cel din legislatura care începe.

Cea mai întâlnită întrebare retorica in acest an electoral a fost “Eu cine votez? Nu mă regăsesc in oferta electorala”. N-am cu cine, așa ca stau acasă. Din cauza pandemiei nici măcar opțiunea de anulare a votului ca o forma de sancționarea nu a mai fost eligibila. S-au dus la vot alegatorii din nucleele dure si cei marginalizați cărora li s-a oferit o alternativă miraculoasa, neverificată dar si nealterata de exercițiul autorității.

Din punctul meu de vedere rădăcina acestui proces de eroziune al principiilor care stau la baza unei democrații reale este marginalizarea principiului responsabilității in relația dintre partidele politice si electorat, de ambele părți. Pentru voturi partidele promit cheltuieli sociale tot mai mari, electoratul nu își propune responsabil sa înțeleagă de unde vin banii, veniturile rezultând din impozite pe munca si proprietate tot mai mari, de unde si lipsa locurilor de munca in mediul privat de unde capitalul migrează. Asta a dus la migrația capitalului si creștereașomajului. Deci cheltuieli sociale crescute din impozite crescute. Tot mai mulți săraci mai săraci si tot mai putini cetățeni dispușisa finanțeze politici iresponsabile pe termen lung. Banii migrează mai repede decât oamenii. 

In contextul globalizării aceiași deteriorare este vizibila  indemocrațiile occidentale, in care politica corecta exercitata in numele drepturilor omului necondiționate de responsabilități , protejarea excesiva a minorităților apărute natural sau create in eprubete, prin eliminarea treptata a drepturilor majorităților cu valori conservatoare dar finanțatoare a cheltuielilor sociale tot mai mari pentru respectarea promisiunilor electorale. Si uite așaistoria se repeta. Democrațiile sunt anticamera dictaturilor. Dictaturi in forme generate de context. Daca virușii prezinta mutații , de ce sa nu se întâmple asta cu dictaturile. Tot nișteviruși care au provocat pandemii mai mortale decât Covidul.

Banii si controlul lor reprezintă sursa tuturor războaielor lumii. Lecția on-line începe in ianuarie 2021. Daca nu cade curentul si o sa dam examen fără sa avem acces la cursuri.Ca sa ne protejam, soluția este sa scoatem televizorul din sufragerie si sa îl înlocuim cu cărți ,multe cărți de istorie, geografie si economie. 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Copyright © 2019 AT Video Creations