Connect with us

Vorba lu Tatoiu

Vorba lu’ Tatoiu

Published

on

Când doi se cearta al treilea câștigă

Gata cu localele. Începe campania pentru parlamentare. Miculînvins PSD cu o majoritate din ce in ce mai fragila in Parlament ne anunță voalat ca vrea sa rostogolească votul din decembrie in martie după cum îl lasă Constituția  pe care CCR o va aplica la orice fel de contestație. 

PSD are câteva mari “oportunități” de a pune umărul la micșorarea procentelor PNL. Numărul de infectări creste alarmant si la fel si presiunea pe secțiile de ATI, tot mai multe scoli trec in scenariul roșu, CCR a amânat pentru 4 noiembrie pronunțarea pe impozitarea pensiilor speciale după ce a respins contestația Guvernului privind respingerea de către Parlament a etapizării alocațiilor pentru copii.

PSD spune ca va respinge după același model etapizarea majorării pensiilor. Ludovic Orban anunță contestarea deciziei la CCR. Care va respinge contestația pentru ca spetele sunt similare din punct de vedere constituțional. Cu un Guvern care a excelat in bâlbe, PNL se erodează cu fiecare zi care trece, dupăcum s-a văzut la votul la locale. Conform proverbului “când doi se cearta ,al treilea câștigă USR+ o sa mai ia din voturile PNL in mediul urban unde se afla electoratul sau, iar PSD o sa se regrupeze in rural unde are încă un electorat captiv care va “achiesa” masiv la promisiunile electorale privind pensii,ajutoare sociale si spitale.

Prăpastia dintre electoratul din rural si urban va creste in aceiașimăsură in care va creste cea dintre tinerii adulți si pensionari. Creșterea alarmanta a deficitului bugetar va inflama antagonismele dintre aceste tabere. Primii care vor deconta vor fi peneliștii. Starurile USR+ din fruntea marilor orașe au nevoie de mai mult timp pentru a implementa niște masuri cu efecte sesizabile la nivelul cetățeanului. Așa ca este o suspiciune rezonabila de joc la ofsaid daca se va ajunge la amânareaalegerilor.

Nu in ultimul rând alianțele din consiliile județene sunt un cartof fierbinte. Un președinte de CJ nu poate face mare lucru fără o majoritate confortabila. Și așa ajungem la Pro Romania si PMP. Daca Pro Romania este in degringolada ,cu Ponta in corzi si lideri fugari PMP-ul este pregătit sa negocieze la sânge cat mai multe avantaje in urma scorului de la locale. Traian Băsescu a lansat deja un avertisment. Prima opțiune de alianța este PNL. Daca nu marșează se pot face alianțe cu …oricine. Pana in 16 octombrie când ICCJ se pronunță in cazul Băsescu contra CNSAS.

Alianțele de la nivelul consiliilor vor creiona listele pentru parlamentare. Mulți parlamentari PSD sau PNL nu își vor mai găsi locuri eligibile. Adăposturile pentru migrație s-au diminuat. ALDE nu mai are șanse reale de a trece pragul electoral. Nici Pro Romania daca Ponta mai este lăsat sa se joace de-a politica. Rămâne PMP care n-a prea zis nu la fugari. UNPR-ul este istorie de când a fost mestecat puțin tot de PMP. PSD-ul este măcinatîncă de luptele subterane declanșate după ultimul Congres. Pana in decembrie este prea puțin timp pentru ca rănile sa se vindece si noua conducere sa fie capabila sa gestioneze alocarea pozițiilor eligibile fără pierdere de capital politic. Când vreau sa îmi imaginez cum vor fi făcute listele in majoritatea partidelor in fata ochilor îmi apare o coada la programări la începutul lunii pentru analize decontate de CNAS.

In ecuația parlamentarelor apare o variabila care a lipsit la locale. Diaspora. Aceasta nu mai este pârghia de răsturnatspectaculos  rezultatele. Pe de-o parte din cauza modului rușinosin care PNL i-a tratat pe romanii întorși in tara in perioada pandemiei. A lăsat multe resentimente la dospit. Pe de alta partedaca alegerile se țin in decembrie, tarile cu diaspora numeroasa precum Marea Britanie, Spania sau Italia au anunțat ca nu vor permite amenajarea de secții de votare ( cu cozile lor kilometrice si intervenții ale politiei) si au recomandat votul prin corespondenta. La care pana acum s-au înscris puțin peste 6000 de cetățeni.

Când scriu aceste rânduri nu s-au comunicat rezultatele finale la locale. Dar pot sa pariez ca in acest weekend foarte căldurosmeteorologic temperatura negocierilor o sa fie pe măsură. Noua nu ne rămâne decât sa încălzim grătarele. On-line, pentru distanțare.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Copyright © 2019 AT Video Creations