Connect with us

Vorba lu Tatoiu

Vorba lu’ Tatoiu

Published

on

“Povestea cu școala online  enervează” (Cristi Puiu)

Si pe mine. Este cea mai mizerabila forma de fuga de responsabilitate din partea politicienilor. Peste tot in lume. Dacăin sistemele de sănătate ,de unde se mulg bani la greu, peste tot in lume, in perioadele de criza trebuie sa se mai si investească, in salarii si infrastructura cu cota de profit de rigoare, pentru ca moartea fizica poate speria si analfabeții funcțional ,in educație, moartea este mai subtila. Moartea in educație nu ucide doar un număr calculabil de persoane. Ucide generații si distruge națiuni. Din nefericire in educație nu vorbim de sume suficient de mari pentru ca parandaratul sa sensibilizeze mânuitorii de bani. Am avut ceva scandaluri cu manualele si programele naționale gen cornul si laptele, cu mici furtuni locale cu costul uniformelor. Niște mizilicuri fata de profiturile din industria farmaceutica. Așa ca aproape peste tot in lume școala si profesorii sunt ultimele subiecte pe lista lozincilor de campanie electorala.

Care este rolul scolii in lumea moderna in care apăsarea pe un buton iți da informatei? Nu neapărat de cea mai buna de calitate, pentru ca motoarele de căutare sunt proprietate privata, dar ițiexplica in limbajul de fosta școala populara cum se traduce vreun titlu de breaking news repetat obsesiv de televiziunile de știri. Ce se dorește este ca tu sa preiei si sa distribui in cercul tăude prieteni pe rețelele de socializare, tot afaceri private, ca sa câștigi niște like-uri, echivalentul notorietății de carton.

Școala in vremea noastră ar trebui sa formeze nu sa informeze. Sa creeze deprinderi de conviețuire responsabila in societate. Sa învețe elevul sa discearnă intre informația de buna calitate si cea junk. Sa cerceteze înainte de a decide. Să ofere modele alternative fata de cele cu care relaționează copilul sau tânăruladult in cercul social in care trăiește. Sa creeze capacitateaviitorului adult sa gândească critic. Să pună întrebări.

Sa îmi explice promotorii online-ului cum se poate face asta când cenzura este la cote maxime pe internet. Lumea a evoluat de-a lungul timpului pentru ca in școala de dinaintea societățiipolitic corecte tinerii au fost încurajați de mentori de calitate sa pună sub semnul întrebării regulile. Cum poți face asta online. Când orice spălat pe creier te poate raporta pentru ca ii ofensezi neuronul obosit de jucat pe calculator? Personalitatea unui copil se dezvolta nu numai prin acumulări sterile de informație. Gestica, mimica, limbajul nonverbal prin care se transmit emoții, vibrații ale spiritului cu mare putere de modelare si formare sunt absente din online. Emoticoanle nu se pot substitui unei ridicări din sprâncene sau zâmbetului încurajator al magistrului pe care li adori deși urăști materia pe care ti-o preda. Cheia care deschide o ușa pre o încăpere care te sperie pentru ca te temi de monștrii care o populează nu este un buton de laptop. Cheia este încrederea pe care ti-a câștigat-o dascălul care te-a convins prin modul in care se comporta, in care iți vorbește, in care te ajuta sa iți înfrângi fricile si prejudecățile pentru ca mai apoi, tu copilul sa îl urmezi in încăpere sigur fiind ca el va alunga monștrii si va aduce lumina.

Educația este despre capacitatea formatorului de a regiza evoluția actorului elev pe scena lumii. Da, regizorul are nevoie de tehnica, dar asta este o condiție aproape necesara. In nici un caz suficienta daca nu vrem sa populam lumea cu semidocți si handicapati emoțional. 

Așa cum nu se pot face copii online tot așa nu se poate face nici educație.  

Copyright © 2019 AT Video Creations