Connect with us

Vorba lu Tatoiu

Vorba lu’ Tatoiu

Published

on

Scoală online intre informație si cunoaștere

De când cu frica de moarte, tot mai multa lume, experta sau nu in educație, se pronunță pentru externalizarea acestui serviciu de interes național, in mediul online. Delegarea educației cătrecomputer si internet .Ca si cum interacțiunea umana directa,sentimentele, emoțiile sunt variabile insignifiante in funcția de formare pentru societate a copilului. Sigur ca Piaget si Dewey se răsucesc in morminte.

Cei care striga sus si tare ca statul trebuie sa asigure tablete copiilor defavorizați nu vor sau nu doresc sa înțeleagăcomplexitatea procesului de educație. Ființa umana nu evoluează doar prin acumularea de informație, ingerata dintr-o sursa sau alta. Procesul de devenire al ființei umane depinde de mult mai mulți factori.

Imaginați-va ,pentru comparație, o tânără gospodina, care dorește sa ii gătească soțului. Cumpăra o carte de bucate,comanda on line in timpul autoizolării ,pe principiul stau acasăca sa nu mor, ingredientele din rețeta si la sfârșit iese produsul la care soțul strâmbă din nas .Oare de ce? Pentru ca nișteingrediente si o succesiune de acțiuni nu sunt suficiente pentru a da gustul preparatului. Tehnica nu este suficienta pentru a da savoare mâncării. Lipsește creativitatea. De care cel ce nu stăpânește procesul se ferește de frica de a da greș.

Tot așa si in educație. Un cos plin cu informații de cea mai buna calitate nu duce la cunoaștere. Informația este departe de a însemna cunoaștere. Procesarea informației este cea care duce la crearea competentelor si deprinderilor. La noi informații. Ori intre un ecran si niște taste fără prezenta unui mediator uman care sa personalizeze răspunsurile la întrebările ,de cele mai multe ori nerostite ale  elevului , informația rămâne uscata si rece, neprietenoasă si de multe ori perceputa ca fiind inutilă lamomentul receptării. Informația  receptata așa seamănă cu o pastila luata fără apa ținându-te de nas. Ce face omul-profesor si nu o poate face tableta sau tutorialele de pe net? Omul profesor,cu competente in psihologia copilului poate sa trezească apetitul de a înțelege ,de a formula întrebări la care sa cauți răspunsuripentru ca iți dorești tu si nu ti se impune. După care tu ,elevul,mult mai abil in utilizarea tabletelor, vei face restul. Vei crea un răspuns la ceea ce ai descoperit ca te interesează. Așa cum un maestru bucătar ne servește un ‘amuse bouche’ înainte de aperitiv, pentru a ne deschide apetitul pentru un festin al simțurilor, așa face si profesorul adevărat cu mintea învățăcelului. Diferența intre școala online si școala clasica este diferența intre un meniu fast food si un meniu gurmand.Amândouă satisfac stomacul. Doar unul implica si intelectul si emoțiile. Diferența sta in cost. Educația online este mai ieftina teoretic, deoarece costul forței de munca calificate este mai mare. Cea super calificata , foarte mare. Diferența intre un masaj intre-un scaun made in China si un masaj executat de un kinetoterapeut.

Peste 20 de ani sau mai puțin robotii vor prelua treptat locurile de munca ale oamenilor. Activitățile care nu implica creativitate, răspunsuri personalizate, interacțiuni fără empatie bazate doar pe procesare a informației vor efectuate de mașini inteligente. Omul va deveni prea scump in acest context. Întrebarea pe care mi-o pun de fiecare data când aud de învățământ online sau la distanta este daca intre doi candidați la un post aleg un robot sau un om care știe cat mașina? Si cat as fi dispusa sa plătesc pentru un om creativ  care sa conducă mașinile inteligente? La competiția de pe piață creativitatea va face diferența.

Ori creativitatea si școala online sunt doua drepte paralele in spațiul cartezian in care trăim momentan.

Pentru ca doar omul are capacitatea de a face sa vibreze sufletul unui alt om dincolo de imagini sau cuvinte. 

Copyright © 2019 AT Video Creations