Connect with us

Vorba lu Tatoiu

Vorba lu’ Tatoiu

Published

on

Romania pe urmele Italiei, la rele.

După bătăi cu săbii in centrul orașului, atac la doctori in spitale, ciocniri cu forțele de ordine, aflu ca “interlopii” (clanurile locale) se omoara intre ele la un joc de barbut. La noi se numesc clanuri de interlopi, în Italia sunt mafioții. Acum, aici unde măaflu sunt clanuri cu nume la fel de demne de seriale ca la noi.Cum suna numele de Sacra Unita Corona din Apulia fata de nume ca Clanul lui Buba ,Duduianu sau Sportivi. Diferența de cultura si “măreție”.

Culmea este ca toata presa scrie despre șefii acestor clanuri si nimeni nu le poate face nimic. Democrația asta bat-o vina, da drepturi la toți , fără discriminare , cu ajutorul unor maeștrii ai dreptului ,distrugând toate pârghiile prin care “virusul” numit mafie poate fi stârpit. Cu un singur scop. Banii negri.

Cum apar mafioții? Mai ales in zonele sărace ale lumii.   Avem o comunitate săracă in care se instalează “staul de drept”. Apar instituții ale stratului de drept . Polițiști, magistrați, primari,parlamentari. Unii care fac legi si alții care sa verifice aplicarealor. , Pentru ca nimic nu este gratis pe lumea asta decât in reclamele pentru prosti , politicienii au nevoie de voturi ca sa ajungă la putere ,iar magistrații au nevoie de proptele politice ca sa ajungă in funcții care sa le asigure drepturi fără număr, polițiștii au si ei guri de hrănit acasă si șefi care le ordona.  Majoritatea vor sa trăiască mai bine decât săracii pe care ii păstoresc , așa ca aleg sa se salte din sărăcia generala exploatândoportunitățile momentului. Așa se întâmpla in Italia anilor 60 si așa se întâmpla acum in Romania. Desigur ca in fiecare breasla exista si oameni cu coloana vertebrala care vor sa își facămeseria cu demnitate si responsabilitate. Pentru interesul comunității. Dar nu pot supraviețui împotriva curentului.

In Italia Mafia a fost mai puternica decât ei pana recent in anii 90.Si asta este unul dintre motivele pentru care datoria tarii este de peste 150 % din PIB , costurile sociale sunt imense si sudul controlat de clanuri sta ca o piatra de gat de nordul industrializat.

Aici in Sardinia am auzit o poveste relevanta pentru costurile luptei ca clanurile mafiote. Doi magistrați curați din Palermo, Giovanni Falcone si Paolo Borsellino au creat noi strategii de lupta anti Mafia. Au introdus modificări in codul penal si sisteme de urmărire a banilor in colaborare cu entități similare din state democratice afectate de flagel. Cu sprijinul oamenilor Mafiei din guvern Falcone a fost trecut pe tușă si împiedicat sa finalizeze cercetările , iar codul penal a fost aprobat in Parlament abia după asasinatul in care a murit si soția sa.Ca sa îlscoată din joc a fost detonata  autostrada A29 lângă Palermo.După 57 de zile a fost executat si Borsellino in Palermo. In 1992! Salvatore ( Toto) Riina șeful mafiot  care a ordonat asasinarea, a fost arestat si si-a ispășit o parte din pedeapsa pe viată  pe insula Asinara -Sardinia, unde magistrații asasinați au pus la punct strategia de lupta împotriva mafiei. Aeroportul din Palermo poarta numele celor doi oameni care au murit in încercarea de a distruge virusul numit mafie. Ei nu mai sunt ,mafia continua sa existe in Italia, reorientata spre domenii precum gunoaiele si imobiliarele. 

Cum se poate asta intr-un stat de drept al UE? Cu participarea oamenilor din politie, magistratura si din politica. Care au nevoie de bani care nu lasă urme. Banii negri. La noi este copy paste. Clanurile câștigă tot mai multa putere pe măsură ce lumea sărăcește. Metastazele cuprind instituțiile statului  si alegerile care vin, unde voturile in comunități depind de găștile mafiote ,vor consolida puterea subterana care va acapara in timp mecanismele de creste economica ale tarii. Promiscuitatea, lipsa de educație, apetitul pentru vulgaritate sunt terenul fertil in care “cei cu doctoratul străzii” vor face banii cu care vor plătiavocați, magistrați si politicieni cu care vor îngenunchea tara după modelul Italiei anilor 60-90.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Copyright © 2019 AT Video Creations