Connect with us

Vorba lu Tatoiu

Vorba lu’ Tatoiu

Published

on

Voi spălați-va pe mâini, noi va spălam pe creier

 De regula, fiecare generație (10 ani),  odată cu evoluția tehnologica si informațională ,performează mai bine la testele de inteligenta. Conform unui amplu studiu „Time and generational changes in cognitive performance in Romania” ,la sfârșitul anilor 80 coeficientul mediu de inteligenta in Romania a fost la cele mai înalte cote. După 90 a început sa scadă, conform aceluiași studiu ,cea mai afectata generație  de scăderea IQ a fost generația 90-95. Cei care acum au 30-35 de ani. Cu copii la rândul lor. Atenție .Nu va revoltați. Este vorba de medie statistica. Nu de abateri matematice.

La testele PISA din 2015 Romania se afla pe locul 48 din 70. Pe ULTIMUL loc in Europa la competențe in matematica si alfabetism funcțional. Pana in 89 educația era o prioritate a guvernului, reforma in educație a lui Malița, clasele speciale, competiția acerba la intrarea in facultate a murit odată cu revoluția. Egalitatea de șanse a transformat competiția si evaluările in inamicul apologeților politicii corecte.  La licee nu s-a mai intrat cu concurs. In 71 când am dat eu examen la Loga la Timișoara am fost 5 pe loc. La speciala de matematica, in fiecare an, ca la fotbal, ultimii 2 ca medie plecau din clasa si veneau alții cu medii mari, de la real. Din ce in ce mai piloși, când părinții lor au înțeles cum e cu elitele. Subiectele de bacalaureat din 75 ar speria acum niște profesori la definitivat. La medicina, drept, electrotehnica sau calculatoare, la admitere erau 10 pe loc. Odata cu înființarea universităților private si bacalaureatul fără camera de supraveghere, a fost o oaste de impostori care a luat cu asalt licențele si masteratele. Nu le-a fost de ajuns refulaților. S-au vrut doctori. Nu in matematica sau științe exacte. Taman in Securitate si apărare. Cine, cu toata relaxarea, a terminat medicina pe la vreo universitate obscura, s-a apucat de sănătatea publica. Pana in februarie se ocupau cu controlul frigiderelor, piețelor, saloanelor de frumusețe. Din 16 martie au devenit stăpânii strategiilor cu care ne este protejata viată. De virus. De accidente vascular cerebrale, infecții nozocomiale sau cancer nu ii interesează. Atunci când evaluările au devenit democratice, când bacalaureatul a devenit o formalitate, când programele școlare au fost adaptate la „egalitatea de șanse. Cu toate aberantelor reforme in educație ale fiecărui ministru, în timp a început să scadă calitatea actului educațional. Coeficientul de inteligenta nu măsoară neapărat materialul genetic al unui popor. El măsoară in primul rând calitatea sistemului de educație prin care trece un individ înainte de a intra pe piața muncii. Democrațiile occidentale se confrunta și ele cu scăderea coeficientului de inteligenta. Care duce la scăderea calității competentelor clasei politice. Daca majoritatea este mediocra si clasa politica va fi la fel, daca votul este corect. Este o spirala a promovării democratice a mediocrității. Cea mai evidenta scădere  a IQ  se vede in recrutarea pentru serviciile de informații și apărare. Daca pana in anii 90 recrutarea se făcea dintre șefii de promoție , mai ales din facultățile tehnice, acum  instituțiile sunt populate cu beneficiari de sinecură. Rude, fini, purtători de serviete.  Reducerea competentelor la forme fără fond prin simulacrele de examene pentru posturile publice   a permis accesul sfertodocților la puterea de decizie . 

Rata de mortalitate in Romania (https://knoema.com/atlas/Romania/Death-rate) era in 2019 de 13 morți la mia de persoane. In continua creștere din 2008 de când exista studiul pe care l-am consultat. Cea mai mare rata de mortalitate infantila din Europa. Pana in martie nu se auzeau oftaturi de la INSP pentru numărul mare de sicrie din Romania . Frigiderele si piețele erau mai importante? ( întreb pentru un prieten politician in devenire, de ce? Are si opțiunea Protecția Consumatorului de măști ). Pentru cei care ocupau funcțiile de conducere, împărțite cu dărnicie de fiecare partid când ajungea la putere, șefia la sanepizi era o sinecura aducătoare de foloase.

Sănătatea populației si educația in ultimii 30 de ani au aruncat Romania la coada clasamentelor internaționale. Mitul lucrătorilor calificați se diluează odată cu exodul creierelor.

.

Mai are Romania vreo șansa de redresare? Nu. Cu actualul sistem de evaluare ale performantelor in orice domeniu,  PSD, PNL, USR, PMP, UDMR, ALDE, PLUS, sunt urmașele PCR (Pile, Cunoștințe, Relații).

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Copyright © 2019 AT Video Creations