Connect with us

Comentariul zilei

Vlad Voiculescu, pe făraș din Guvern. Surse: Sunt nouă ministere vizate de remaniere

Published

on

După patru luni de la instalarea guvernului Cîțu, nouă ministere nu au transmis încă premierului țeluri pe care și le asumă în această legislatură. Acele țeluri presupuneau în primă faza analiza ministerului și task-urile asumate pentru fiecare semestru de guvernare în parte. Printre portofoliile cu probleme se numără Sănătatea și Justiția. Din acest motiv, cu toate că premierul a anunțat public că va face o primă analiză cu rol de remaniere după șase luni de guvernare, surse politice susțin că analiza aceasta ar urma să fie făcută chiar în luna aprilie. Adică premierul îi va chema mai repede la raport pe ministrii ineficienți,

Cartoful fierbinte al guvernării este de departe Vlad Voiculescu. A fost dorit de USR-Plus, iar mandatul la Sănătate i-a fost negociat încă de la stabilirea termenilor pentru fuziunea celor două partide. În timp ce Dacian Cioloș a jucat cartea lui Voiculescu, Barna îl voia pe Adrian Wiener la sediul din Popișteanu. Însă și PNL i-a dar credit fostului ministru tehnocrat.

Nemulțumiri sunt pe toate palierele cu privire la Voiculescu. Pe de-o parte Ben Oni Ardelean, vicepreședinte PNL, cere ca Voiculescu să fie scos din scenă. La unison, și Daniel Gheorghe susține că Voiculescu e ineficient. Surse politice spun că premierul i-a cerut atât lui Voiculescu, dar și lui Arafat, să comunice transparent situația de la Spitalul Foișor. Arafat a făcut-o, pe Facebook, online, din fața calculatorului; Voiculescu s-a făcut că plouă și abia duminică a ieșit într-o declarație de presă cu trei fraze scrise pe hârtie și citite la prima vedere. Tonul în PNL este că Voiculescu aduce un deficit de imagine guvernării , iar asta se vede inclusiv în sondajele de partid. În rândul liberalilor există o șușoteală unanimă: „Noroc că de vaccinare nu se ocupă Voiculescu, ci Gheorghiță, că altfel ar fi fost vai și amar!”

Noaptea mutării pacienților de la spitalul Foișor a fost marcată și de o ședință la USR Plus. Și acolo i s-a reproșat lui Voiculescu că e prea moarle și tot în acel for s-a convenit că vinovatul principal al tevaturii cu pacienții mutați din post-operator care au apărut în pijamale la Tv, este al managerului spitalului care a fost înșurubat în funcție de Gabriela Firea. Doar că nu a ieșit ministrul să transmită mesajul, ci a fost trimis un comunicat de presă. Tot în acel comunicat, USR-Plus a găsit personajul care ar trebui să deconteze bâlbâiala de Foișor: Nicusor Dan este primarul, spitalul Foișor este în administrația Municipalității, așa că el trebuie să arunce zarurile și să schimbe managementul. Surse spun, însă, că Nicușor Dan nu ar fi dispus încă să intre în gura lupului și să schimbe conducerea și ar vrea să mai aștepte vreo două luni.

Și apropos de conferința lui Voiculescu. Cutuma presei este clară: niciodată doi actori importanți pe scena politică nu vor susține declarații de presă în același timp , tocmai ca mesajul niciunuia să nu fie voalat. Duminică fix asta s-a petrecut. Voiculescu a anunțat la ora prânzului colegii din minister că vrea să comunice presei. A ales varianta simplă: declarațiii de presă, fără jurnaliști în proximitate, doar echipa tehnică TVR. La ora 14 echipa tehnică era la minister, însă anunțul conferinței întârzia să apară. Se știa despre conferință doar „pe surse” și așa au stat lucrurile până la ora 15.15 când presa era anunțată că va exista o declarație, dar la o oră neștiută de nimeni. Ulterior ministerul a transmis că Voiculescu va ieși cu declarația după premier. În practică, toate televiziunile i-au prezentat pe premier și pe ministrul Sănătății în ferestre egale fiindcă au ales să facă declarații în același timp.

Gestionarea ministerului îi este reproșată lui Voiculescu și de către Colegiul Medicilor, Secretariatul General al Guvernului, colegii din minister și de către șeful statului care nu este deloc mulțumit de ONG-istul care nu s-a adaptat ministeriatului.

Dincolo de aceste argumente, facțiuni din USR Plus amenință că vor pica Guvernul dacă Vlad Voiculescu e demis și fac scut în jurul lor. De fapt și de drept, niciun ministrul USR-Plus nu e dispus să lase guvernarea din mână în asentiment cu ministrul de la Sănătate. În plus, pentru ca un guvern să pice, fie își dă demisia premierul, ceea ce este imposibil acum, fie este depusă o moțiune de cenzură de către opoziție care să fie votata și de USR. Iar un vot la unison PSD-AUR-USR Plus este clar o fabulație.

Acum rămân în picioare două scenarii: fie Cîțu pune pe tapet toate hibele lui Voiculescu și reușește o remaniere, fie merge pe burtă cu un ministru ineficient care aduce prejudicii grave guvernării și cât de curând va deconta cu vârf și îndesat.

Copyright © 2019 AT Video Creations