VIDEO | Summit cu miză uriașă în București. Ce decizii s-au luat în capitala României

  Summitul Europei de Est a avut loc vineri în Capitală. Liderii statelor din formatul Bucureşti 9 s-au întâlnit la Palatul Cotroceni. Doar şapte preşedinţi au fost fizic în țara noastră. Preşedinţii Cehiei şi Slovaciei au participat online, din cauza problemelor de sănătate. La fel şi invitatul de onoare, secretarul general al NATO. Jens Stoltenberg are zona zoster, o afecţiune dezvoltată post-COVID.

  Trecem printr-un moment crucial pentru regiunea euro-atlantică şi în mod special pentru noi, statele membre NATO de pe Flancul de Est”, a declarat Klaus Iohannnis, preşedintele României.

  „Ucraina luptă cu invadatorii ruşi de patru luni deja, iar NATO se pregăteşte pentru summitul de la Madrid”, a spus Andrzej Duda, preşedintele Poloniei.

  În spatele uşilor închise, liderii din B9 au discutat despre agresiunea Rusiei, aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO şi despre măsuri de securitate în regiunea Mării Negre.

  „Rezultatul pe care îl urmărim este o prezență NATO consolidată pe Flancul Estic, unitară și coerentă, robustă, credibilă și sustenabilă, în special la Marea Neagră – cea mai expusă amenințărilor Rusiei”, a declarat Klaus Iohannnis, preşedintele României.

  Şi preşedintele Statelor Unite a transmis un mesaj. Joe Biden a întărit angajamentul ţării sale pentru asigurarea securităţii statelor B9 în faţa oricăror acte de agresiune.

  „Îi mulţumim preşedintelui SUA Joe Biden pentru scrisoarea în care îşi întăreşte sprijinul pentru formatul B9”, a declarat Andrezej Duda, preşedintele Poloniei.

  La final, cei nouă şefi de stat au adoptat o declaraţie comună cu 11 puncte în care condamnă agresiunea „neprovocată şi nejustificată” a Rusiei împotriva Ucrainei, reafirmă sprijinul pentru suveranitatea Ucrainei şi cer ca în noua strategie NATO să fie stipulat că Federaţia Rusă este cea mai „semnificativă și directă amenințare la adresa securității euroatlantice”.

  Discuţiile NATO sunt întâmpinate cu ironie de Rusia:

  „Suntem deschişi dialogului (cu Europa), însă este nevoie de doi pentru tango. În orice caz, în acest moment, partenerii noştri din Vest dansează de unii singuri”, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

  Summitul NATO de la Madrid, în care va fi adoptată strategia de viitor a Alianţei în contextul războiului din Ucraina, va avea loc între 29 şi 30 iunie.

  Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

  Articole Similare

  spot_img

  LASĂ UN RĂSPUNS

  TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
  TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI