VIDEO | Satul de basm din Bucovina, cu case încondeiate, unde tradiția este obligatorie prin lege

  În țara noastră există un sat declarat „muzeu în aer liber”, singurul de acest gen din România. Este vorba despre comuna Ciocănești, din județul Suceava. Aceasta este unică în țară și în lume datorită motivelor naționale tradiționale, sculptate pe fațadele caselor.

  Localitatea turistică este atestată documentar din anul 1400 într-un hrisov prin care se consemnează primirea muntelui Suhard de către Alexandru Cel Bun, de la doamna sa Ana, ca danie de domnie.

  Ciocănești a fost declarată comună–muzeu prin hotărârea Consiliului local nr.39 din 22.12.2004. În anul 2014 a fost desemnată câştigătoarea primei ediţii a programului cultural şi turistic „Satul cultural al României”.

  De cum intri, vezi că aproape fiecare casă se aseamănă cu ouăle încondeiate specifice zonei, fiind ornată la exterior cu diferite motive populare tradiţionale româneşti. Până şi biserica de aici are zidurile „încondeiate”.

  În anul 2017, Comuna Ciocănești a fost introdusă în Top 10 al celor mai colorate destinații turistice europene.

  „Munţii Carpaţi. Numele evocă vampiri, vârcolaci şi păduri fermecate. Totuşi, în regiunea istorică Bucovina, Ciocăneşti distruge clişeele înfricoşătoare: până la urmă, ce ar putea fi mai puţin înspăimântător decât un sat întreg pictat asemenea ouălor de Paşte? Ornarea ouălor este o tradiţie de secole, iar din anii 1950, locuitorii au început să picteze aceleaşi desene şi modele elaborate pe casele lor. Decorurile s-au dovedit atât de populare printre localnici şi vizitatori încât, în 2004, autorităţile locale au hotărât ca exteriorul fiecărei case nou – construite sau renovate să fie decorat cu motive populare”, scriu cei de la Lonely Planet despre comuna din Suceava.

  Tot în comuna Ciocănești se află și cel mai mare muzeu al ouălor încondeiate din ţară, cu o colecţie de peste 2.600 de ouă „închistrite”. Cele mai multe dintre ele sunt vechi de un secol. De asemenea, aici puțeți vizita și un muzeu etnografic, unde puteți admira o mulțime de straie populare, războaie de țesut și țesături vechi de sute de ani.

  Pentru cei care vor să viziteze comuna, trebuie să știe că aici au loc și două festivaluri importante. Prin urmare ați putea merge aici în Perioada Paștelui, atunci când se organizează Festivalul ouălor încondeiate, sau în luna august, când se organizează Festivalul Păstrăvului sau al plutăritului pe Bistrița.

  Succesul turistic al localităţii i-a făcut pe oameni să înţeleagă valoarea moştenirii tradiţionale şi să o transmită mai departe.

  Sursa foto: aventurierii.ro

  Articole Similare

  spot_img

  LASĂ UN RĂSPUNS

  TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
  TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI