VIDEO | LUMI, noul supercomputer european, a fost inaugurat în Finlanda

  Luni a fost lansat cel mai nou supercomputer, numit LUMI, care reprezintă un proiect comun al EuroHPC și al unui consorțiu format din zece țări europene (Finlanda, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Islanda, Norvegia, Polonia, Suedia și Elveția), a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat.

  Supercomputerul este amplasat în Kajaani, Finlanda și este cel mai rapid și mai eficient din punct de vedere energetic supercalculator din Europa, clasat pe locul al treilea în lume ca viteză.

  Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, a declarat că „datorită capacității sale masive de calcul, Lumi va permite realizarea de descoperiri științifice într-un ritm mult mai rapid, de exemplu în domeniul medicinei și al cercetării climatice. Ar putea fi vorba despre dezvoltarea de vaccinuri, diagnosticarea cancerului sau atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Acesta este un mare exemplu al potențialului enorm al inteligenței artificiale de a ne îmbunătăți viața.”

  LUMI va avea o performanță maximă preconizată de 550 petaflops (550 de milioane de miliarde de calcule pe secundă), fiind în același timp alimentat în totalitate cu energie regenerabilă: LUMI utilizează sisteme de răcire naturale, iar căldura reziduală va reprezenta aproximativ 20 % din încălzirea urbană a orașului Kajaani, reducând substanțial amprenta anuală de carbon a întregului oraș.

  Puterea sa de calcul va completa supercomputerele existente ale Întreprinderii comune EuroHPC: Discoverer din Bulgaria, MeluXina din Luxemburg, Vega din Slovenia și Karolina din Cehia. Alte trei supercomputere EuroHPC sunt în curs de realizare: LEONARDO, în Italia, Deucalion, în Portugalia, și MareNostrum 5, în Spania.

  Sursa foto: EuroHPC Joint Undertaking / Twitter

  Articole Similare

  TEHNOLOGIE|

  WhatsApp anunţă, printr-un articol postat pe site-ul de suport,...

  TEHNOLOGIE| Google şi-a prezentat primul smartwatch

  În prima zi a evenimentului Google I/O 2022, gigantul...

  TEHNOLOGIE| Apple nu va mai produce iPod

  Player-ul iPod nu va mai fi produs de Apple,...

  Apple își reduce producţia. Inflația ridicată face pagube

  Apple intenţionează să reducă producţia de telefoane mobile iPhone...
  spot_img

  LASĂ UN RĂSPUNS

  TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
  TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI