Connect with us

Actualitate

(VIDEO) – Creșterea prețurilor la carburanți a stârnit o adevărată revoluție în Kazahstan. Rusia și aliații săi trimit forțe armate

Published

on

Miercuri au izbucnit proteste violente în Kazahstan, inclusiv în Almaty, cel mai mare oraș.

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a cerut ajutorul statelor post-sovietice.

Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), care include Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan, a decis să trimită „forțe” colective de menținere a păcii pentru o perioadă „limitată” de timp, „având în vedere amenințarea la adresa națională, securitatea și suveranitatea Republicii Kazahstan”, potrivit unei declarații a premierului armean Nikol Pashinyan, care este și președintele alianței.

Opt ofițeri de poliție și personal al Gărzii Naționale și-au pierdut viața în revolte în diferite regiuni ale țării, alți 317 ofițeri și personal de securitate au fost răniți, anunță serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

„În orașele Almaty, Shymkent și Taraz s-au făcut încercări de a ataca akimats (birourile administrației locale), unde au fost sparte ferestre, uși și au fost cauzate alte daune materiale”, conform unui comunicat de pe site-ul ministerului.

„Pietre, bețe, gaz, piper și cocktail-uri Molotov au fost folosite de mulțime.”

Aeroportul din Almaty a fost capturat, inclusiv cinci avioane, iar internetul a fost întrerupt la nivel național în Kazahstan, joi dimineață.  

Sursa foto: Profimedia

Copyright © 2019 AT Video Creations