VIDEO | A murit Sinead O’Connor

Cântăreața irlandeză Sinead O’Connor (56 de ani) a murit, a anunțat miercuri irishtimes.com.

Solista a devenit celebră în 1990 datorită piesei „Nothing Compares 2 U”, compusă de Prince.

Ea este cunoscută şi pentru a fi provocat o serie de polemici. Artista a declarat că a fost maltratată de mama ei în copilărie şi a criticat aspru Biserica Catolică, pe care a acuzat-o că nu a protejat victimele abuzurilor sexuale.

În 1992, ea a rupt la televiziunea americană un poster care îl reprezenta pe Papa Ioan Paul al II-lea.

În urmă cu 5 ani a anunţat pe contul său de Twitter că s-a convertit la islam. „Vă anunţ că sunt mândră că am devenit musulmană. Este concluzia firească a parcursului oricărui teolog inteligent”, a scris Sinead O’Connor. „Voi primi un nou nume. Va fi Shuhada”, a precizat artista, care şi-a schimbat deja numele în Madga Davitt.

Celebră pentru craniul său ras, Sinead O’Connor a dispărut treptat de pe scenă, încercând să se lanseze în muzica reggae, în 2005, cu albumul său ‘Throw Down Your Arms’, după ce s-a instalat o perioadă în Jamaica şi a explorat credinţa rastafariană.

În ultimii ani, ea şi-a expus stările de spirit pe reţelele de socializare, ameninţând cu justiţia foştii săi asociaţi, mărturisind problemele sale fizice şi mentale, împărtăşind gândurile sale suicidale, sau dezvăluind relaţiile sale complicate cu familia şi copiii săi.

Mamă a patru copii, Sinead O’Connor a trecut în urmă cu un an şi jumătate prin decesul fiului ei Shane, în vârstă de 17 ani, care s-a sinucis în ianuarie 2022, după ce a fugit din clinica unde era sub supraveghere pentru tentative de suicid.

BIOGRAFIE

Sinead O’Connor s-a născut la 8 decembrie 1966, în Irlanda. Copilăria ei a fost marcată de evenimente triste – divorţul părinţilor, apoi moartea mamei într-un accident. La vârsta de 15 ani, a fost remarcată de Paul Byrne, bateristul trupei irlandeze In Tua Nua, colaboratori ai trupei U2.

După ce a scris, în colaborare cu membrii trupei, single-ul “Take My Hand”, Sinead O’Connor a părăsit şcoala pentru a se dedica unei cariere muzicale. Ulterior a studiat canto şi pianul la Dublin College of Music, potrivit site-ului bestmusic.ro.

În 1985 a semnat un contract cu Ensign Records şi s-a mutat la Londra. În anul următor, şi-a făcut debutul pe soundtrack-ul filmului “The Captive”, împreună cu chitaristul The Edge de la U2. A produs primul album, intitulat “The Lion and the Cobra”, acesta fiind desemnat drept unul dintre cele mai reuşite albume de debut ale anului 1987. Hiturile “Mandinka” şi “Troy” au fost îndelug difuzate de posturile radio de muzică alternativă.

Chiar de la începutul carierei, Sinead O’Connor a fost o figură controversată. Şi-a distrus multe relaţii în industria muzicală după ce i-a atacat pe cei de la U2, a căror muzică o numea „bombastică”.

În 1990 a lansat albumul “I Do Not Want What I Haven’t Got”. Propulsat de single-ul “Nothing Compares 2 U” preluat de la Prince, albumul a impus-o drept un star cu drepturi depline.

A urmat o perioadă în care a refuzat să apară la emisiunea “Saturday Night Live” a canalului NBC şi şi-a retras numele din competiţia pentru Grammy Awards, deşi primise patru nominalizări – Best Album, Best Song, Best Female Vocalist, Best Alternative Album. Videoclipul piesei “Nothing Compares 2 U” a câştigat MTV Award pentru Videoclipul Anului, iar O’Connor a fost desemnată Artist of the Year în 1991 de publicaţia Rolling Stone.

A lansat “Am I Not Your Girl?” în 1992. După doi ani de pauză, timp în care se alătura turneului lui Peter Gabriel, în 1994 Sinead O’Connor se reîntoare la muzica pop cu LP-ul “Universal Mother”.

În 1997 a lansat LP-ul “Gospel Oak” şi ”So far… the best of Sinéad O’Connor”, iar la jumătatea anului 2000 a apărut albumul “Faith and Courage”. Doi ani mai târziu a fost lansat albumul “Sean-Nós Nua”, aclamat îndelung pentru reîntoarcerea la tradiţia folk irlandeză, mai notează site-ul bestmusic.ro.

În 2003, a apărut dublul-disc “She Who Dwells…” catalogat drept “cântecul de lebădă” al artistei. A urmat o serie de colaborări în 2005, după care a lansat pe piaţă “Throw Down Your Arms”, o colecţie de clasic-reggae care a ajuns numărul 4 în Billboard’s Top Reggae Albums chart. S-a reîntors în studio anul următor pentru “Theology”, apărut în 2007.

După o perioadă lungă a înregistrat albumul “How About I Be Me (And You Be You)?” lansat în 2012. Următorul material înregistrat a fost “I’m Not Bossy, I’m the Boss” (2014).

În iunie 2021, Sinead O’Connor a anunţat că renunţă la turnee şi că se va retrage din industria muzicală anul viitor, confirmând totodată că următorul ei album de studio, “No Veteran Dies Alone”, va fi ultimul pe care îl va lansa, conform site-ului contactmusic.com.

Ea a scris, în câteva mesaje publicate pe Twitter, că va părăsi industria muzicală deoarece se simte „obosită”.

Sursa foto: life.ro

Articole Similare

spot_img

LASĂ UN RĂSPUNS

TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI