Connect with us

Mobile

Vacanța la volan!

Published

on

Vara este în luna iulie în drepturi depline. La fel și canicula însă acest aspect nu ne împiedică să petrecem la fel de mult timp la volan, poate chiar mai mult dacă ne gândim la perioada concediului când parcurgem cu mașina distanțe foarte lungi până atingem destinația dorită. Deși scolile sunt închise, și astfel presupunem că orașul ar fi mai neaglomerat, traficul rămâne la fel de intens. Sunt extrem de multe persoane care se așează în scaunul mașinii și petrec mai mult de 12 ore la volan.

Străzile și autostrăzile sunt din ce în ce mai aglomerate și din păcate nu există nimic care să oprească, încetinească sau să ordoneze haosul de pe șoselele de azi. Sunt convins că ați văzut foarte mulți șoferi care fac orice altceva decât să fie atenți la volan: cântă și dau muzica tare, fumează, doamnele se machiază, vorbesc la telefon, mănâncă excesiv (mașina parcă ar fi un tomberon). Repercursiunile acțiunilor și obiceiurilor pe care le adoptăm la volan lasă de cele mai multe ori urme: nervi, furii, dureri de spate și membre, certuri în mașina cu familia, neatenție și nu pe ultimul loc kilograme în plus. Am să mă rezum astăzi la câteva stafturi sănătoase pentru conducătorii auto, un mic ghid cu reguli sănătoase, pentru un stil de viață sănătos, la volan.

 • Există modalități de a rămâne sănătoși și de a mânca alimente care vă mențin în alertă în timp ce conduceți, fără să vă creeze stare de somnolență
 • Asigurați-vă că ați băut apă și că ați mâncat ceva înainte de a începe călătoria
 • Deshidratarea vă poate face letargic/ă, vă poate provoca somnolență și iritabilitate, ceea ce vă poate afecta capacitatea de a vă concentra. Evitați sucurile, băuturile carbogazoase, caufeaua prea îndulcită. Consumați cu precădere apă. Este important să rămâneți hidratați în timp ce conduceți. Alegeți băuturi cu puține calorii, cum ar fi apa plată sau ceaiul neîndulcit. Puteți opta pentru o cafea simplă, naturală.
 • Pregatiți-vă din timp, dacă v-ați planifcat un drum lung sau o zi întreagă la volanul masinii, gustări sănătoase, astfel nu trebuie să măncați nici mult, nici prost. Împachetați pentru drum fructe și legume pentru o gustare rapidă în timp ce conduceți. Fructele și legume le pre-tăiați și le păstrați în pungi ușor de accesat. Pentru o opțiune on-the-go, puteți cumpăra și fructe și legume pre-tăiate la supermarket însă le alegeți cu atenție, să fie proaspete (nu alterate) .De exemplu: felii de mere, portocale, bețe de țelină, ridichi, struguri, fructe de pădure, conopidă sau broccoli
 • Nu ignorați sursele de proteină. Proteina este vitală pentru o călătorie pe drum, deoarece vă oferă sațietate. Faceți o oprire pentru a vă odihni, moment prielnic pentru un Iaurt cu nuci, felii de brânză, biscuiți organici fără aditivi, ouă fierte tari
 • Dacă nu aveți un cooler (ladă frigorifică) cumpărați-vă sau împrumutați de la un prieten. Opțiunile sănătoase cum ar fi fructele, legumele sunt menținute proaspete pentru călătoria lungă. Poate gustări precum țelina sau morcovii nu vi se par apetisante, dar ele sunt menținute proaspete în cooler și sunt surse excelente de alimente hidratante și ronțăieli sănătoase în timp ce conduceți.
 • Dacă trebuie să vă opriți pentru alimente, optați pentru produse sănătoase. Evitați sandvișurile încărcate de calorii și chimicale care vă pot cădea greu la stomac. Dacă singurele opțiuni sunt locurile cu fast-food, nu ezitați să solicitați o alternativa sănătoasă. Alegeți o salată în loc de o cartofilor prăjiți. Cereți-le să îndepărteze sosurile (ex maioneza, sosul de usturoi etc) putând să alegeți doar muștarul (o variantă mai scăzut în calorii). Verificați dacă unele locuri au un meniu separat pentru consumatorii de healthy food unde puteți comanda mâncăruri fresh și cu un conținut scăzut de calorii.
 • Confortul la volan este esențial. Dacă faceți cu schimbul la condus, reglați-vă poziția scaunului ori de câte ori preluați volanul, deoarece starea organismului se schimbă permanent în funcție de mai mulți factori, fapt care generează automat și o postură incorectă (sau incontrolabilă)
 • Mențineți interiorul mașinii aerisit și nu purtați haine prea groase sau prea strâmte care ar putea să vă diminueze din libertatea mișcării
 • Dacă trebuie să folosiți aerul condiţionat al masinii, nu setați temperatura la o diferenţă foarte mare faţă de exterior. În general temperatura din habitaclu nu trebuie să depășescă 10/15 grade diferență, mai scăzută, față de temperatura exterioară. Spre exemplu dacă o setați pe 16 grade în interior trebuie să știți că diferențele foarte mari de temperatură crează discomfort organismului făcând ca termostatele corpului să fie suprasolicitate la adaptarea ambientală și astfel să genereze diferite stări și afecțiuni (dureri de cap, de articulații, transpirație rece necontrolată, amețeală, irascibilitate etc.)
 • Condusul cu geamul deschis generează și el neplăceri deoarece crează un dezechilibru termic atât al ambientului cât și al organismului
 • Așezați-vă servețele la îndemână. În cazul în care scăpați sau vărsați ceva, primul lucru pe care îl veți căuta este un șervețel. Însă, căutarea de șervețele vă împiedică să conduceți în siguranță. Asigurați-vă că le aveți la îndemână
 • Evitați pe cât posibil consumul de alimente în timpul conducerii în cazul în care vă confruntați cu traficul greu. Dacă vă este foame, opriți câteva minute pentru o gustare. Dacă sunteți nevoit totuși să mâncați în timp ce conduceți, rezumați-vă la porții de mâncare care sunt ușor de manevrat și pot fi introduse rapid în gură, pentru a rămâne atent la condus.
  Nu mai este un secret faptul că vorbitul la telefon în timpul condusului este interzis. Ca specialist consider că mașinăria umană (ca și automobilul dealtfel) trebuie alimentată permanent cu combustibil (alimente) care să-i mențină nivelul de energie optim și funcționarea în parametri corespunzători. Dar ce știm despre consumul de alimente la volan? Legea nu explică clar acest lucru astfel, o eventuală amendă poate depinde de polițistul pe care-l întâlniți. Dacă polițistul care v-a văzut mâncând la volan consideră că astfel aveți atenţia distrasă de la condus (sau ați lăsat liber volanul) vă poate atenționa cu un avertisment sau chiar o amendă. În caz contrar, vă poate ura “Poftă bună!”.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Copyright © 2019 AT Video Creations