Un raport realizat de Oxfam arată că pandemia a creat un nou miliardar la fiecare 30 de ore

  Organizația caritabilă Oxfam a realizat un raport din care rezultă că din anul 2020 și până în prezent, în lume au apărut 573 de noi miliardari, iar averea lor combinată a crescut în această perioadă cu 3,78 trilioane de dolari și se ridică la 12,7 trilioane de dolari, adică 13,9% din PIB-ul global.

  Astfel, la fiecare 30 de ore apare un nou miliardar în lume, iar acum numărul lor total este de 2.668 de persoane. În același timp, la fiecare 33 de ore, un milion de oameni intră în categoria sărăciei extreme, adică trăiesc cu mai puțin de 1,9 dolari pe zi, notează autorii studiului.

  Averea celor mai bogați 10 oameni din lume este egală cu starea a 40% din populația cea mai săracă a planetei, sau 3,1 miliarde de oameni. Iar averea celor mai bogați 20 de oameni de pe planetă depășește PIB-ul tuturor țărilor subsahariene.

  Raportul Oxfam este în mod tradițional cronometrat să coincidă cu forumul economic de la Davos, care pentru prima dată de la începutul pandemiei se va desfășura într-un format față în față.

  „Miliardarii vin la Davos pentru a sărbători creșterea incredibilă a averii lor. Pandemia și creșterea bruscă a prețurilor la alimente și energie, pur și simplu, s-au dovedit a fi o mină de aur pentru ei. În același timp, decenii de progrese în lupta împotriva sărăciei extreme au fost inversate, iar milioane de oameni se confruntă cu creșteri nesustenabile ale costurilor de supraviețuire pur și simplu”, a declarat Gabriela Boucher, director executiv al Oxfam.

  Potrivit autorilor raportului, averea totală a miliardarilor cu active în sectoarele alimentar și energetic crește cu 1 miliard de dolari la fiecare două zile, iar în ultimii doi ani, cifra a crescut cu 453 de miliarde de dolari. Cele mai mari cinci companii energetice din lume (BP, Shell, TotalEnergies, Exxon și Chevron) câștigă 2,6 mii de dolari profit net pe secundă.

  Sunt 62 de noi miliardari în sectorul alimentar în timpul pandemiei și 40 în sectorul farmaceutic.

  Oxfam a cerut din nou guvernelor lumii să introducă urgent noi taxe asupra bogătașilor, inclusiv o taxă unică în favoarea populației afectate de creșterea prețurilor la alimente și combustibili, precum și o taxă temporară pe super-profiturile companiilor internaționale în valoare de 90%. Organizația a estimat, de asemenea, că o taxă pe averile milionarilor în valoare de 2%, și o taxă pe miliardari în valoare de 5% vor permite guvernelor lumii să colecteze anual aproximativ 2,52 trilioane de dolari, iar această sumă va fi suficientă pentru a scoate 2,6 miliarde de oameni din sărăcie, pentru a oferi întregii populații a lumii vaccinuri împotriva coronavirusului, precum și pentru a garanta sănătatea publică și protecția socială pentru toți locuitorii țărilor cu venituri medii.

  În studiul său, Oxfam a folosit date dintr-o serie de studii, inclusiv cele realizate de Banca Mondială, precum și cifre din clasamentul celor mai bogați oameni din lume, potrivit Forbes.

  Sursa foto: Arhiva Rptv

  Articole Similare

  spot_img

  LASĂ UN RĂSPUNS

  TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
  TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI