Ucraina și Republica Moldova așteaptă decizia Consiliului European cu privire la aderarea la Uniunea Europeană

  Summitul Consiliului European va avea loc joi și vineri. În aceste zile se va lua o decizie privind acordarea statutului de țări canditate la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.

  Preşedintele Klaus Iohannis participă la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, la Consiliul European şi la Summitului Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

  Pentru începerea procedurilor de aderare, e nevoie de unanimitate. Există temeri referitoare la votul Ungariei, care ar putea bloca integrarea rapidă a celor două state în UE. De asemenea, un alt subiect important care se va discuta este și soarta Georgiei. Însă, în cazul ei, luarea unei decizii ar putea fi amânată. Tot la această întâlnire va fi discutată impunerea unor posibile sancţiuni asupra aurului rusesc. 

  Peste 120.000 de georgieni au ieșit în stradă pentru a cere aderarea țării la Uniunea Europeană

  Zeci de mii de manifestanţi au ieșit luni pe străzile din Tbilisi, capitala Georgiei, cerând aderarea la Uniunea Europeană a acestei foste republici sovietice din Caucaz. Fluturând steaguri europene şi georgiene, în jur de 120.000 de manifestanţi, potrivit unui jurnalist AFP, s-au adunat în faţa Parlamentului georgian, la câteva zile după recomandarea Comisiei Europene de a aştepta înainte de a acorda pentru Tbilisi statutul de candidat la aderare.

  Mai multe organizaţii pro-europene şi toate formaţiunile de opoziţie au chemat la un „marş pentru Europa” luni seară la Tbilisi, pentru „a demonstra angajamentul poporului georgian faţă de alegerea sa europeană şi de valorile occidentale”.

  „Europa este o alegere şi o aspiraţie istorică pentru georgieni, pentru care toate generaţiile au făcut sacrificii”, au declarat organizatorii în comunicat.

  Maia Sandu spune că aderarea la UE este șansa Moldovei „de a rămâne o ţară democratică”

  Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, afirmă că aderarea la Uniunea Europeană este „şansa” Republicii Moldova „de a rămâne o ţară democratică”

  Este şansa noastră de a rezista într-un context geo-politic tot mai complicat, este cea mai sigură cale spre stabilitate şi dezvoltare”, afirmă Sandu, care face apel la politicienii români să susţină interesele ţării vecine pe parcursul integrării în Uniunea Europeană.

  Sursa foto: Sputnik / Alexey Vitvitsky

  Articole Similare

  spot_img

  LASĂ UN RĂSPUNS

  TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
  TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI