Connect with us

Actualitate

Tradiția se păstrează! Pelerinajul de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva se va face și în acest an!

Published

on

Începând cu data de 8 octombrie, timp de o săptămână de zile, are loc la Catedrala Mitropolitană din Iaşi pelerinajul cu ocazia Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. Racla cu moaştele Cuvioasei urmând să fie scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi depusă în baldachinul special amenajat timp de o săptămână.

Arhiepiscopia Iaşilor anunţă că la manifestările religioase organizate pentru prăznuirea Hramului Sf. Cuvioase Parascheva, care este pe 14 octombrie, nu vor fi aduse nici din ţară şi nici din străinătate alte sfinte moaşte. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor au subliniat că vor fi luate o serie de măsuri menite să protejeze sănătatea pelerinilor în contextul epidemiologic în care ne aflăm.

„Pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu moaştele Cuvioasei va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană şi depusă în baldachinul special amenajat încă din data de 8 octombrie şi va rămâne acolo timp de o săptămână, până pe 15 octombrie. Momentul tradiţional „Calea Sfinţilor” va avea o altă desfăşurare, întrucât nu este permisă prezenţa mulţimilor de credincioşi. Racla cu sfintele moaşte va fi purtată de o maşină în procesiune pe străzile mai importante din toate cartierele oraşului. Credincioşii din Iaşi vor putea astfel să privească şi de la nivelul ferestrelor şi al balcoanelor acest „pelerinaj” deosebit al Sfintei Cuvioase Parascheva”, se stipulează într-un comunicat transmis de Arhiepiscopia Iaşilor.

Pentru a se evita aglomeraţia va exista un culoar de acces către moaşte care să asigure păstrarea distanţării fizice.

„După ce vor trece de baldachinul care va adăposti racla cu sfintele moaşte, tot printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Vor fi puse la dispoziţia pelerinilor măşti oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces şi pe parcursul rândului. De-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini – iar înainte de a se apropia de zona baldachinului, credincioşii vor trece şi peste covoraşe dezinfectante. Fiecare închinător va primi un pachet ambalat şi oferit în condiţii stricte de igienă care va conţine câte o iconiţă, un acatist al Sfintei Parascheva şi o sticluţă de aghiasmă. Intrarea şi ieşirea din Catedrala Mitropolitană se vor face pe culoare diferite şi create astfel încât să se poată respecta regula distanţării fizice”, se menţionează în comunicatul de presă.

Nu se va putea staţiona nici în interiorul Catedralei Mitropolitane şi nici în curte, spre a se evita astfel grupurile şi aglomeraţia de persoane.

„Îi rugăm pe pelerinii care vin la Iaşi să se asigure că au cazare întrucât anul acesta nu vom putea oferi găzduire la enoriaşi din parohiile ieşene sau în lăcaşurile de cult. În data de 14 octombrie 2020, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă şi care, în număr restrâns, vor putea să intre în spaţii delimitate astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi”, se mai menţionează în comunicatul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Copyright © 2019 AT Video Creations