SURSE: România interzice importul cerealelor pentru încă o lună. Fermierii revoltați, chemați la negocieri. Amenințări cu proteste

SURSE: România interzice importul cerealelor pentru încă o lună. Fermierii revoltați, chemați la negocieri. Amenințări cu proteste

de F Raluca
0 comment
Rptv-SURSE | România pregătește prelungirea temporară a embargoului pentru cerealele din Ucraina

România va prelungi măsura privind interzicerea importurilor de cereale ucrainene. Ministrul Agriculturii Florin Barbu, împreună cu ministrul Economiei și Ministrul Finanțelor și cu premierul Marcel Ciolacu au pregătit un ordin comun pentru interzicerea grânelor încă o lună. Totul în condițiile în care fermierii amenință cu proteste, iar Ucraina trebuie să prezinte planul prin care va exporta cerealele. Ministrul Agriculturii îi cheamă la discuții și pe fermieri.

„Spre deosebire de Polonia și Ungaria, România a avut un dialog permanent atât cu Ucraina, cât și cu Comisia Europeană. Din acest motiv, nu a intrat în țară niciun camion cu cereale ucrainene de vineri până azi și nici nu va intra”, susțin surse din PSD.

Polonia, Ungaria şi Slovacia au anunţat că, în mod unilateral, vor continua să interzică importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisie de a pune capăt restricţiilor.

Totul în contextul în care Comisia Europeană a pus punct interdicţiei introduse de cinci state membre UE, respectiv Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, de a interzice vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte.

Bulgaria au anunțat proteste în cursul zilelor de luni și marți de-a lungul frontierei româno-bulgare.

Și fermierii români au amenințat, de asemenea, că vor bloca vămile și portul, ca urmare a măsurii luate de Comisia Europeană.

Recent, Guvernul României a explicat că aşteaptă din partea Kievului Planul de acţiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieţei cerealelor din ţara noastră, măsuri pe care partea ucraineană s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie 2023.

Sursa foto: Shutterstock

You may also like

Lasă un comentariu

RPTV - Sursa ta de stiri de incredere.

Copyright © 2023 RPTV