SUA și China, la un pas de RĂZBOI! Vezi care este motivul

  China a ridicat în aer mai multe avioane militare, care sunt pregătite de luptă. Americanii au pus în alertă patru nave de război. Acțiunile tensionate au loc în zona strâmtorii Taiwan, în așa-numita “linie mediană”.

  În afară de avioanele de luptă, Beijingul a trimis mai multe nave militare în apropiere de linia de demarcație neoficială dintre China și Taiwan. Acțiunea este considerată de specialiști una “neobișnuită și extrem de provocatoare”.

  Patru nave de război americane, inclusiv un portavion, au fost poziționate în apele de la est de Taiwan. Un oficial al marinei americane a declarat pentru Reuters că “deși sunt capabile să răspundă la orice provocare, desfășurarea de nave este normală, de rutină”.

  Ministerul de externe al Chinei a avertizat împotriva “impactului politic flagrant” al unei vizite a lui Pelosi pe insula autonomă despre care China susține că este parte a teritoriului său. Oficialii chinezi au reiterat că țara “nu va sta cu mâinile în sân” dacă Beijingul simte că “suveranitatea și integritatea sa teritorială” sunt amenințate.

  “Nu există niciun motiv ca Beijingul să transforme o potențială vizită, în concordanță cu politica SUA de lungă durată, într-un fel de criză sau conflict sau să o folosească ca pretext pentru a crește activitatea militară agresivă în sau în jurul strâmtorii Taiwan”, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby.

  Ministrul Apărării din Taiwan a anunțat întărirea nivelului de alertă de luptă de marți până joi, 4 august, la prânz, conform agenției taiwaneze Central News Agency (CNA).

  Tensiunile au apărut în ziua în care Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților a SUA, este așteptată să facă o vizită în regiune, la Taipei.

  “Statele Unite vor fi cu siguranță responsabile (n.red. – pentru consecințe) și vor trebui să plătească prețul pentru atacul lor asupra suveranității și securității Chinei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației chineze, Hua Chunying.

  Un avion care a plecat din Kuala Lumpur, fără a avea raportată destinația, se pare că ar fi folosit de președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, și de delegația sa pentru deplasarea în Taiwan.

  În același timp, potrivit presei din Taiwan, echipa lui Nancy Pelosi ar fi rezervat 48 de camere la hotelul Grand Hyatt din Taipei. Presa locală a scris că Pelosi va ateriza în Taiwan cu o oră mai devreme decât ora anunțată anterior în diverse publicații media. Delegația acesteia ar fi formată din 40 de persoane. 

  Articole Similare

  spot_img

  LASĂ UN RĂSPUNS

  TE RUGĂM INTRODU COMENTARIUL AICI
  TE RUGĂM INTRODU NUMELE TĂU AICI