Connect with us

Actualitate

STUDIU: Vaccinul Pfizer-BioNTech, eficace în rândul adolescenților, mai ales împotriva variantei Delta

Published

on

Potrivit unui studiu axat pe varianta Delta a virusului SARS-CoV-2, vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de alianța Pfizer-BioNTech are o eficacitate ridicată în rândul adolescenților. Pentru tinerii vaccinați cu schemă completă, riscul unei boli simptomatice a scăzut cu 93%, în comparație cu cei nevaccinați.

Studiul a fost publicat în The New England Journal of Medicine, are la bază datele medicale obținute de la populația adolescentă din Israel și a fost realizat de Institutul israelian de Cercetare Clalit, în colaborare cu Universitatea Harvard din Statele Unite.

Analiza, cea mai amplă privind eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 la adolescenți, a fost realizată în condițiile unei vaccinări masive la nivel național și este prima cercetare științifică de acest tip care a fost axată pe varianta dominantă Delta, precizează un comunicat publicat de Centrul Clalit din Israel.

Acest studiu a fost realizat în perioada 8 iunie – 14 septembrie, în plin val patru al pandemiei de COVID-19, când varianta Delta a fost predominantă în noile infectări cu coronavirus. Cercetătorii au examinat datele obținute de la 94.354 de adolescenți vaccinați, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani.

Aceștia au fost analizați împreună cu alți 94.354 de adolescenți nevaccinați, în baza unui amplu context de caracteristici demografice, geografice și de sănătate asociat riscului de contagiere.

Rezultatele arată că la adolescenții vaccinați cu schemă completă (7 – 21 de zile după cea de-a doua doză), riscul de COVID-19 simptomatic a scăzut cu 93% față de grupul tinerilor nevaccinați, în timp ce riscul de infectare a scăzut cu 90%.

În perioada imediat următoare după administrarea dozei 1 (14 – 20 de zile după prima doză), eficacitatea vaccinului a fost mai mică, dar semnificativă: riscul de COVID-19 simptomatic a scăzut cu 57% la minorii vaccinați, iar riscul de infectare a scăzut cu 59%.

Nu există suficiente date pentru a putea estima reducerea incidenței privind formele grave de COVID-19, spitalizarea și mortalitatea, aceste situații fiind puțin frecvente în rândul adolescenților, notează centrul israelian.

Ran Balicer, autorul principal al studiului și director al Institutului Clalit, subliniază că aceste rezultate arată că la o săptămână după cea de-a doua doză, vaccinul are o eficacitate înaltă împotriva formelor simptomatice de COVID-19 în rândul adolescenților.

Potrivit lui Ben Reis, medic la Spitalul de Copii din Boston și profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Harvard, „unul dintre principalii factori de reticență față de vaccinare a fost lipsa de informație cu privire la eficacitatea vaccinului anti-COVID-19”. „Acest studiu epidemiologic detaliat oferă o informație fiabilă, care sperăm să fie utilă pentru cei care încă nu s-au decis să se vaccineze”, a adăugat el.

Copyright © 2019 AT Video Creations