Connect with us

Actualitate

STENOGRAME Parlamentarii față cu tehnologia

Published

on

În premieră în Parlamentul României, senatorii și deputații din comisii au dezbătut un act normativ pe Whatsapp. O procedură atipică, la care au apelat din cauza epidemiei de coronavirus, dar care le-a dat ceva bătăi de cap aleșilor, mulți dintre ei nu foarte obișnuiți cu tehnologia.

Parlamentarii USR, care își țin în mod constant ședințele pe platforma online, au propus să se renunța la forma rudimentară de pe Whatsapp și să se treacă pe aplicația ZOOM, dar propunerea lor a fost respinsă.

G4Media.ro a intrat în posesia dezbaterilor care au avut loc pe Whatsapp între membrii comisiilor juridice reunite ale Camerei Deputaților și Senatului. Obiectul dezbaterii: decretul președintelui Klaus Iohannis de instituire a stării de urgență.

Fragmetele relevante din dezbateri (unele replici au fost transcrise în original, cu greșelile gramaticale de rigoare. Nu toți parlamentarii au putut fi identificați după numărul de telefon):

Nicușor Halici (PSD), președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților): În situații excepționale avem o procedură excepțională. Fapt pentru care vă rog ca la ora 14:00 să fim pe aplicația Wats toți membrii comisiilor juridice reunite, pentru un vot pe proiectul de hotărâre privind încuviințarea măsurii stării de urgență.

În privința propunerilor sau amendamentelor le vom posta pe toate aici și de asemeni le vom aproba, urmând a fi transmise Președintelui și Premierului.

Parlamentar 1: Bună ziua! De acord!

Parlamentar 2: De acord!

Parlamentar 3: De acord

Halici: Votul va fi tot aici cu propunerea de aprobare a proiectului de hotărâre privind încuviințarea măsurii stării de urgență și va fi identic procedurii din plenul comisiei: pentru, împotrivă, abțineri.

Parlamentar 1: ?

Silviu Dehelean (deputat USR): Dle presedinte, propunerea USR este de a avea această discuție pe platforma Zoom. Aceasta asigură legătura audio/video, cu posibilitatea de moderare. Pare mult mai potrivită pentru ce avem de făcut. A fost folosită cu succes de BPR ieri.

Șerban Nicolae (PSD, președintele Comisiei Juridice a Senatului): Bănuiesc că e o glumă. Parlamentul are un rol foarte important pentru a primi petiții și ordonanțele de urgență ale Guvernului??

Iulia Scântei (senatoare PNL): Ok

Șerban Nicolae: Și cum rămâne cu restrângerea unor drepturi „numai prin lege”?? Art. 53 din Constituție.

Scântei: Nu e o glumă. Hai să ne respectăm reciproc și oferim argumente aici, nu glume.

Parlamentar 4: Suntem într-o situație diferită. Instituirea stării de urgență excede articolul invocat. Prin urmare, nici eu nu voi formula niciun fel de observații.

Halici: Nu cunosc aplicația (Zoom – n. red.), însă aici rămâne scris fiecare ce spune și ce votează. Nu știu dacă această aplicație permite înregistrarea.

Scântei: Parlamentul nu poate modifica actul altei autorități publice la redactarea căruia nu a participat. Situația nu seamănă cu cea de la aprobarea OUG unde Parlamentul adoptă un act propriu, o lege, care ea se aplică apoi și nu actul Guvernului.

Șerban Nicolae left the group

Scântei: Nu putem încuviința condiționat, parțial, ori cu amendamente.

Parlamentar 5: ?

Parlamentar 6: Nu mai avem președinte ca să modereze dezbaterea??

Scântei: Ba da, colegul de la Camera Deputaților ☺

Dehelean: De aia vă propuneam Zoom. Din câte știu asigură și înregistrarea. Revin, să vă spun că ședinta de Birouri permanente de ieri s-a desfășurat astfel.

Parlamentar 7: E cel mai important

George Dircă (senator USR): Dragi colegi, vă propun să ținem ședința prin ZOOM serviciu online de video conferințe aceeași aplicație pe care o folosește și BPR. Se va asigura înregsitrarea dezbaterilor, înscrierea la cuvânt, înregistrarea votului și, cel mai important, identitatea participanților la ședință. Eu pun gratuit la dispoziție contul pentru această ședință. Aștept confirmarea dvs.

Parlamentar 8: Susțin aprobarea raportului cu Observațiile (mai nou!!!) justificate ale colegilor, care vor fi înaintate președintelui. Altfel, rolul parlamentului rămâne doar declarativ! Oricum, din punctul meu de vedere ar fi trebuit să fim consultați înainte de a se publica decretul în Mof.

Scântei: Decretul intră în vigoare fără încuviințare /consultare prealabilă datorită caracterului de urgență.

Dircă: Dragi colegi, vă propun să ținem ședința prin ZOOM serviciu online de video conferințe aceeași aplicație pe care o folosește și BPR. Se va asigura înregistrarea dezbaterilor, înscrierea la cuvânt, înregistrarea votului și, cel mai important, identitatea participanților la ședință. Eu pun gratuit la dispoziție contul pentru această ședință. Aștept confirmarea dvs.

Liviu Brăiloiu (senator PSD): George, îți mulțumim, ești foarte amabil dar nu-ți mai bate capul.

Stelian Ion (deputat USR): Stimați colegi, Parlamentul poate încuviința sau nu decretul de instituire a stării de urgență. Nu putem formula amendamente la acest decret. Haideți să nu facem improvizații, că nu ajută. În schimb, fiecare grup parlamentar putem cere președintelui să modifice decretul, dar ăsta e atributul președintelui. Putem, de asemenea, să discutăm între noi și să avem o propunere comună, din partea mai multor grupuri parlamentare. Însă articolul hotărârii parlamentului de aprobare a stării de urgență ar trebui sa fie unic. Fără amendamente, observații, recomandări.

Florin Iordache (PSD): Propun adoptarea proiectului de hotărâre, iar observațiile se trimit președintelui. Toate comisiile primesc observații care sunt centralizate de SG și înaintate.

Parlamentar 8: De acord!

Parlamentar 5: De acord cu Florin.

Parlamentar 2: Corect, Florine!

Iordache: Parlamentul încuviințează sau nu, asta e formula din Constituție.

Dircă: Eu vă propun o modalitate de dezbatere care ne asigură comunicarea audio video pentru a ne putea exprima opiniile.

Gabriel Andronache (deputat PNL): Corecte punctele de vedere ale lui Stelian și Florin.

Brăiloiu: Da, corecte. Chiar nu înțeleg de ce complicăm atât de mult situația. Este da sau nu.

Dircă: Haideți să discutăm organizat și să dăm dovadă că în această perioadă parlamentul lucrează în mod serios și real.

(Halici refuză din nou aplicația Zoom)

Dircă: Haideți să încercăm un test.

Cătălin Predoiu (ministrul Justiției): Bună ziua. Pe lângă faptul că interpretarea dlui Stelian Ion e corectă juridic, în opinia mea, e și un semnal bun pe care îl transmitem națiunii, de unitate și cooperare între liderii politici într-un moment dificil. Sunt convins că dl Președinte va analiza orice sugestie venită din Parlament. Dar a intra într-un joc de cenzură și dezbatere parlamentară clasică în condiții normale este și pe lângă Constituție, cum spune și dl Iordache și neproductiv, asta e și ideea stării de urgență, de a da executivului, pe o perioadă limitată, o libertate mai mare și posibilitatea de a acționa mai rapid. Deci votul trebuie să fie cu “aviz” sau “respingere”. Dincolo de cele de mai sus, găsesc că un vot de aviz este decizia ințeleaptă.

Dircă (insistând pentru aplicația Zoom): Trebuie doar să aveți un smart phone

Brăiloiu: George deja ești ridicol, scuze că trebuie să-ți spun asta (sic!)

(schimbul de replici continuă)

Predoiu: Da, încuviințare sau respingere… sunt în ședința CSM… alte discuții.

Brăiloiu: Să nu mai zică cineva că în vremuri de restriște suntem dezbinați: Florin & USR.

Dircă: Și ce poate face președintele cu ele? Care este finalitatea?

Scântei: Le trimite la Guvern dacă fac obiectul măsurilor de implementare adoptate prin actele guvernului.

Brăiloiu: George, să îi lăsăm Președintelui libertatea de a avea această dilemă!

Dircă: Unde scrie în Constituție sau în Regulamentul ședintelor comune că parlamentul poate modifica un Decret prezidențial care este un act administrativ cu caracter normativ?

Scântei: Pune cineva forma Hotărârii pt a o citi toți?

Halici: Acesta este proiectul de hotărâre. La ora 14:00 voi cere vot pentru adoptarea proiectului de hotărâre. Răspunsul Dvs v-a fi:

Halici- pentru

Scântei -împotrivă

Stelian -abținere

(Dircă încearcă încă o dată ca membrii comisiei să se conecteze la Zoom)

Scântei: De unde știi că am votat împotrivă?

Halici: Exemplificativ. Cum ar trebui să fie răspunsul la solicitarea pe care o voi face

(dezbaterile continuă)

Andronache: Domnule președinte este ora 14:00. Începem?

Scântei: Scriem votul?

Brăiloiu: Domnule președinte, votăm sau nu votăm? Este deja târziu.

Dircă: Ce supuneți votării? Postați forma finală.

Scântei: Proiectul de Hotărâre.

Halici: Stimați colegi. Va solicit vot pentru aprobarea proiectului de hotărâre privind încuviințarea măsurii stării de urgență. Cine, este pentru, împotriva, se abține?

(membrii comisiilor votează ”pentru”)

Andronache: Domnule președinte stabiliți și rezultatul final al votului?

Halici: Mai avem colegi care trebuie sa voteze, mai așteptam câteva minute! Tehnologia!

Andronache: OK

Aida Căruceru (deputată PSD): Nu sunt toți colegii adăugați.

Halici: Stimați colegi, din 30 de colegi prezenți 30 au votat pentru. Așadar cu unanimitate a fost votat raport de adoptare a proiectului de HOTĂTÂRE privind încuviințarea măsurii stării de urgență, instituită de Președintele României.

Gabriel Grosaru (deputat minorități): Doamne ajută!

Halici: Vă mulțumesc și vă urez numai de bine!

Eugen Nicolicea: Pentru.

Dircă: S-a încheiat votarea! Dacă suntem 30 înscriși în grup și am votat 29 cum l-ați numărat și pe dl. Nicolicea care a votat după încheierea votului?

Halici: Aveți răbdare și numărați mai bine. Staff -ul așa mi-a comunicat!

Ioan Cupșa (deputat PNL): Nu suntem 38 în grup? Așa rezultă din ultima afișare a caracteristicilor grupului.

Grosaru: Este adevarat. Nicio tehnologie nu poate suplini prezența fizică.

Dircă: Atunci spuneți că din 38 de mebri cu drept de vot au fost exprimate 30 de voturi.

Parlamentar 3: Suntem 36 de parlamentari în grup.

Dircă: Eu nu am observat prezența domnului Nicolicea în acest grup.

Grosaru: A fost încă de la început!

Cupșa: Fiți vigilent domnule Dircă! Fiți vigilent!

Halici: Suntem 38 de membri de drept! Însă ca în multe alte ședințe nu toți membrii au fost prezenți. Așa că ne-am raportat la cei prezenți! Nu înțeleg de unde atâtea dispute pe un vot unanim.

Dircă: Hotărârea a fost adoptată cu majoritate de voturi dl președinte.

Grosaru: A făcut cineva amendamente la Decret?

Dircă: Nu știți ce ați votat?

Grosaru: Păi s-a votat decretul așa cum a venit de la președinte. Văd că jurnaliștii vorbesc de amendamente. Mă miram că poate știu ei ceva mai mult decât știm noi, cei din comisia juridică.

Halici: Unanimitate! Se i-au (sic!) cei prezenți la discuții !!! și apoi la vot!

Scântei: De acord

Cupșa: Vă rog să ne anunțați dacă ședința de astăzi s-a încheiat.

Halici: Corect. Declar ședința închisă! Deși am considerat că se înțelege prin finalizarea votului.

Comisiile parlamentare de apărare, juridice şi sănătate au dat, marţi, rapoarte comune de încuviinţare a Decretului preşedintelui României privind instituirea stării de urgenţă.

Rapoartele conţin mai multe propuneri şi observaţii care vor fi transmise Guvernului şi preşedintelui.

Comisiile parlamentare pentru buget şi pentru drepturile omului ale celor două Camere ale Parlamentului au dat, de asemenea, avize comune favorabile care cuprind mai multe observaţii.

Şedinţele comune ale comisiilor s-au desfăşurat online.

Printre observaţiile aduse de parlamentari se numără: pe perioada stării de urgenţă se pot plafona preţurile la produse medicamentoase, materiale sanitare, reactivi, pentru neîndeplinirea măsurilor dispuse privind prevenţia şi tratarea cazurilor COVID 19 pot fi suspendaţi din funcţiile de conducere conducătorii unităţilor sanitare, direcţiilor de sănătate publică, caselor de asigurări de sănătate, serviciilor de ambulanţă, precum şi autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale cu atribuţii în domeniul asistenţei şi protecţiei sociale, universităţile de medicină şi farmacie pot acorda servicii medicale de diagnostic şi tratament în aceleaşi condiţii ca şi furnizorii de servicii medicale decontate de FNUASS şi pot achiziţiona în mod direct materiale, echipamente şi servicii necesare activităţilor de suport educaţional, putând accesa pentru acestea atât finanţarea de bază, cât şi soldurile existente din anii anteriori.

Alte observaţii pe domeniul medical se referă la eliberarea online a reţetelor pentru terapiile orale care nu necesita examinări, asigurarea urgentă a finanţării contractelor pentru achiziţionarea aparatelor de ventilaţie mecanică pentru toate unităţile spitaliceşti din România, inclusiv pentru cele suport, pe perioada stării de urgenţă se va asigura decontarea integrală a preţului medicamentelor incluse în lista medicamentelor compensate.

Observaţiile comisiilor pentru apărare se referă, printre altele, la interzicerea adunărilor publice de orice fel, interzicerea portului de armă în spaţiul public, cu excepţia forţelor de ordine prevăzute în Decret, în spitalele care se pregătesc pentru primirea pacienţilor cu COVID-19, în condiţiile diminuării temporare a activităţii, dar şi a perioadelor de solicitare suplimentară, şefii de secţie, compartiment sau servicii pot organiza activitatea personalului într-un mod flexibil, cu păstrarea drepturilor salariale, care să includă posibilitatea rotaţiei la domiciliu, în vederea evitării aglomerării şi a oboselii personalului, precum şi activitatea decalată sau mobilizarea de la domiciliu de personal suplimentar, în funcţie de evoluţia situaţiei, echipamentele de protecţie şi materialele folosite să fie colectate şi distruse, iar apele uzate la ieşirea din spitale să fie verificate şi neutralizate.

De asemenea, o altă observaţie prevede că pe perioada stării de urgenţă este interzisă achiziţionarea în scopul revânzării de materiale sanitare sau de produse alimentare de bază, dacă diferenţa de preţ stabilită cu ocazia revânzării depăşeşte dublul preţului existent la data de 1 ianuarie 2020 pentru materialul sanitar/produsul alimentar de bază supus revânzării, iar fapta va constitui contravenţie şi va fi sancţionată cu amendă de 20.000 de lei şi confiscarea stocului de materiale/produse.

Şi din partea comisiilor de buget, finanţe au venit mai multe observaţii, cum ar fi: acordarea unui şomaj tehnic, achitat de stat în proporţie de 75%, pe o perioadă determinată, rambursarea TVA şi a concediilor medicale restante, amânarea plăţii CAS şi CASS pentru firmele din domeniile de activitate afectate şi stabilirea prin criterii clare a acestor domenii, implementarea de către BNR a unei scheme de credite, cu dobândă fixă şi subvenţionată, de 1 miliard de euro, pentru asigurarea fluxului financiar şi a cash flow-ului, reducerea impozitării muncii prin scutirea de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor obligatorii, pentru primii 2.000 de lei.

Parlamentul va da joi votul pe decretul emis de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la starea de urgenţă, urmând ca votul să se desfăşoare online.

Miercuri, conform programului, ar urma să aibă loc o şedinţă de testare a exercitării votului online.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României.

Copyright © 2019 AT Video Creations