Connect with us

Cultura

Sprijin pentru artişti! La propunerea conducerii Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, sumele provenite din schema de ajutor nu vor fi comisionate

Published

on

Directorul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor a propus organismelor de gestiune colectivă ca sumele care vor reveni artiştilor din schema de ajutor de stat să nu fie comisionate. Tarifele de administrare ajung, de obicei, şi la 15%. Potrivit unui comunicat de presă, reprezentanţii industriei artistice, organismele de gestiune colectivă şi O.R.D.A. s-au aşezat pentru prima dată la masa discuţiilor, pentru a sprijini indutria artistică, afectată de măsurile impuse de pandemia de COVID-19.

Vă redăm comunicatul de presă integral al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor:

,,Directorul general al O.R.D.A., Mario DE MEZZO, a solicitat organismelor de gestiune colectivă să nu perceapă tarifele de administrare pentru sumele care vor fi primite de artişti din schema de ajutor de stat. Organismele au fost de acord să renunţe la comisioanele care pot ajunge şi la 15%, pentru a sprijini astfel industria artistică.

Pentru prima dată, s-au aşezat la aceeaşi masă reprezentanţii industriei artistice şi organismele de gestiune colectivă, sub umbrela Oficiului Român pentru Drepturile de Autor. Joi 18 februarie 2021, a avut loc conferinţa ,,Cesiune pe pasiune 5 – Schema de ajutor de stat”, organizată de O.R.D.A. şi MUZE – Asociaţia pentru Teatru, Film, Muzică şi Dans.

Scopul principal al conferinţei a fost conştientizarea nevoilor industriei artistice, care a fost puternic afectată în ultimul an de măsurile impuse în contextul pandemiei de SARS-CoV-2. Sectorul cultural a solicitat implementarea unor măsuri prin care artiştii să devină beneficiarii reali ai schemei de ajutor de stat.

O.R.D.A. şi MUZE au creat contextul prin care instituţiile de stat finanţatoare, artiştii şi organismele de gestiune colectivă să găsească cea mai eficientă metodă pentru ca ajutoarele de stat să ajungă la categorii cât mai largi de beneficiari, atât organizatori de evenimente, precum şi artişti independenţi.

,,Rugămintea mea pentru organismele de gestionare colectivă este ca acești bani specific, care vin pentru artiști, să fie distribuiți fără a se percepe niciun comision de administrare, astfel încât la artiști să ajungă cât mai mulţi bani. Înteleg că este un efort, dar dacă spunem că artistul este preocuparea noastră și vorbim de solidaritate, fiecare dintre noi ar trebui să contribuie în acest proiect cu ceea ce poate, astfel încât artiștii să beneficieze de o sumă cât mai mare. (…) Eu voi continua să fiu un partener al industriei, al artiştilor, al organismelor de gestiune colectivă, un mediator, un susţinător în raport cu alte instituţii. Niciodată să nu ezitaţi să veniţi cu întrebări către mine, către O.R.D.A. Întotdeauna vom fi acolo să răspundem.” – Mario DE MEZZO, directorul general al O.R.D.A.

,, La iniţiativa O.R.D.A., toţi artiştii şi autorii din România s-au unit, prin reprezentanţii lor, pentru a susţine singura propunere care îi vizează în ceea ce priveşte schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural. Este prima oară când organismele de gestiune colectivă îşi unesc forţele cu O.R.D.A., o instituţie guvernamentală, în sprijinul direct al artiştilor. (…) Simulările prezentate de organismele de gestiune colectivă vizează un număr de peste 19.000 de beneficiari ai acestor fonduri, deşi în luna noiembrie niciunul dintre aceştia nu era eligibil pentru schema de ajutor de stat. Propunerea de suplimentare a veniturilor din drepturi de autor şi drepturi conexe a fost adusă în atenţia preşedintelui României, a premierului, vicepremierilor, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Muncii, Ministerului Fondurilor Europene şi, mai ales, Ministerului Culturii şi U.M.P.” – Răzvan AILENEI, preşedintele MUZE”

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Copyright © 2019 AT Video Creations