Connect with us

Mobile

Spiritul României nu poate fi confiscat

Published

on

Dintre toate mesajele primite de Ludovic Orban după investire, cel mai relevant pentru ce se va întâmpla de acum înainte, mi se pare cel al lui Juncker. ”Sunt convins că spiritul de la Sibiu va continua să vă inspire”.

În traducerea mea, din germana învățată la grădinița din Timișoara, asta sună cam așa: “După ce Iohannis ajunge președinte să fie băiat ascultător”. Mi-am amintit cum a tratat-o părintește pe Dăncilă când i-a dat “to do” lista pentru epoca post Dragnea. Bătrânelul simpatic, a fost PM al Luxemburgului din 1995 până în 2007 și sporadic ministru de finanțe. Cum poate să fie simpatic un ministru de finanțe? Așa cum este simpatic un angajat la bancă înainte să semnezi contractul de credit. Probabil că anul 2007, când Luxemburg și Sibiu au fost simultan capitale culturale europene, au marcat profund memoria domnului Junker. Probabil că așa se explică că uită, între două dureri de spate, că este o diferență între capitala culturală europeană și capitală a unui stat suveran.

Când cineva îți pregătește o piedică, dar vrea doar să cazi, nu să-ți rupi picioarele, verifică întâi cum reacționezi la un ghiont. Mesajul lui Juncker a fost mai puțin pentru Orban și mai mult pentru cei care atacă poziția dominantă a Germaniei în nouă formula europeană. România, deși administrativ are capitala la București, spiritul îl are Sibiu, transmite fostul oficial UE.  Germania, (încă) motorul economic al Europei și-a securizat gazul ieftin de la ruși prin Nord Stream 2 după acceptul Danemarcei și a avut o  victorie de etapă în disputa cu Franța în perspectiva Brexit. Țara lucrurilor bine făcute ne transmite prin vocea fostului șef al CE, propulsat politic de cancelarul Merkel, că România trebuie condusă în Spiritul Sibiului. Se citește printre rânduri că România e luată. Pentru oficialii americani, care înțeleg spiritul german. Cel care a consfințit tratatul de la Rapallo.

Pentru noi, cei prea bătrâni pentru a îngenunchia în fața corectitudinii politice, spiritul României este în locurile sfinte ale neamului nostru. În sanctuarul neolitic de la Parta. La Sarmizegetusa. La Cucuteni și Horezu. La Voroneț și Putna. La Celic -Dere  și Enisala. În Bucegi și Ceahlău. La Roșia Montana. La Cernăuți și Chișinău. Putem să scriem o carte de istorie politic incorectă. O putem traduce în română dacă cei care trebuie să înțeleagă refuză. Avem multe defecte, precum toate națiunile pământului.Avem însă un spirit care nu trebuie mărginit la o singură locație geografică. Pentru că domnul Ludovic Orban nu o să aibă curajul politic să sancționeze mesajul domnului Junker, o fac eu, o româncă, sârboaică și unguroaică, educată în Timișoara multiculturală în spiritul locului binecuvântat numit ROMÂNIA. Timișoara viitoarea capitală culturală europeană în 2021.

Copyright © 2019 AT Video Creations