Connect with us

Actualitate

Sorin Cîmpeanu: Program multifond pentru educație și bani mai bine folosiți în 2021

Published

on

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, trage un semnal de alarmă în ceea ce privește modul în care, în România, sunt folosiți banii publici de către instituțiile de învățământ pentru modernizarea spațiilor de predare și studiu. Conform informațiilor oferite de către oficial, în bugetul de anul trecut a fost prevăzută suma de 32 de milioane de lei pentru amenajarea de toalete în unităţile didactice, însă nu toți banii au fost folosiți.

„În bugetul Ministerului Educaţiei din 2020 am avut suma de 32 de milioane de lei pentru toalete. 32 de milioane. Ştiţi cât s-au folosit? 18,8. Deci, nici măcar din buget nu există capacitatea de a identifica, aplica şi rezolva problema. E trist, e trist”, a afirmat Cîmpeanu.

Oficial are și soluții pentru această situație, propunând înfiinţarea unui Program multifond pentru educaţie prin care beneficiarii finanţărilor din domeniu să aibă acces la toate cele opt surse de finanţare pentru acest sistem pe care să le poată folosi acolo unde nevoile sunt mai mari. În acest sens, Ministrul Educaţiei a afirmat că va avea o discuţie pe acest subiect cu reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene.

Cîmpeanu a reiterat că principalul scop al administrației pe care o conduce este de a crește vizibil bugetul instituției în perioada următoare.

Nu avem scădere nici în valoare absolută în ceea ce priveşte bugetul alocat educaţiei, şi nici procentual. 3,6% din PIB. (…) Suntem departe de 6% din PIB, dar este angajamentul coaliţiei de guvernare ca, prin creşteri succesive, de la 3,6% să ajungă la 6% din PIB”, a explicat ministrul.

Cîmpeanu a subliniat că bugetul alocat în acest an Ministerului Educaţiei nu a scăzut, faţă de anul trecut, fiind de 3,6 din PIB, la fel ca în anul 2020.

Copyright © 2019 AT Video Creations