Connect with us

Actualitate

Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor din România, vine cu clarificări pe Legea Rectorilor

Published

on

Noua Lege a Rectorilor adoptată ieri, 21 octombrie 2020, de către Senatul României pornește un adevărat scandal între universități, studenții senatori și opinia publică.
Conform noilor prevederi a fost eliminată limita de mandate a rectorilor universităților din România, ceea ce îi nemulțumește pe studenții senatori, care au cerut deja ca legea să nu fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.


În acest context, Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor din România, vine cu clarificări de maximă importanță. Cîmpeanu susține că nu există „rectori pe viață”, iar ceea ce face mass-media, în mod intenționat, este dezinformare. Președintele CNRR explică cu fapte, că nu există niciun rector în această situație și că posibilitatea de a candida nu înseamnă automat și preluarea unui mandat pe viață. Acesta dă exemplul rectorilor care, după ce au candidat la încă un mandat, nu au mai întrunit numărul de voturi necesare pentru a obţine funcţia, sau rectori care după un mandat nu şi l-au dorit pe cel de-al doilea.


Totodată, Cîmpeanu atrage atenția că rectorul nu este numit, ci ales de către întreaga echipă academică în baza experienței profesionale și a rezultatelor, dacă a mai existat vreun mandat de rector în trecut.
În același timp, Cîmpeanu subliniază că tocmai de aceea se organizează alegeri, o dată la patru ani, pentru a se asigura și reîmprospătarea managerială a instituțiilor academice, acolo, unde rectorii, poate, nu au fost suficient de eficienți.


Mai mult, președintele CNRR atrage atenția că singurele mandate limitate, în universitate, sunt cele a rectorilor. Vorbim despre faptul că niciun senator, preşedinte de Senat al Universităţii nu are vreo îngrădire referitoare la cât de mult poate candidat.
Cum va afecta aceasta nouă lege performanța universităților din România râmâne de văzut…

Copyright © 2019 AT Video Creations